Tudomány

2019-ben leszállóegységet indít a Holdra egy amerikai magánvállalat

Az Astrobotic bejelentette: 2019-ben elindítja leszállóegységét a Holdhoz. A szerkezet első küldetése során 35 kilogrammnyi hasznos terhet szállít majd.

A pittsburgh-i székhelyű Astrobotic Peregrine nevű leszállóegysége két év múlva indul el a Holdhoz vezető hosszú úton a United Launch Alliance (ULA) Atlas V hordozórakétáján. John Thornton, az Astrobotic vezérigazgatója szerint a vállalat örömmel választotta az ULA eszközét a Peregrine küldetéséhez.

Az ULA-val való felbocsátással az Astrobotic biztos lehet benne, hogy ügyfeleink hasznos terhe egy igazoltan jó hordozórakétán fog utazni, amely a sikeres utak szilárd dokumentációjával rendelkezik

– mondta Thornton.

A 2019-es misszió során a Peregrine 35 kilogrammnyi hasznos terhet szállít majd a Holdra. Az Astrobotic már most 11 szerződést kötött meg azon ügyfelekkel, melyek résztvennének az utazáson.

Az űreszköz első küldetésének célja az, hogy bemutassa a Peregrine-ben rejlő lehetőségeket. A vállalat azt tervezi, hogy a jövőben jóval gyakrabban és jóval nagyobb rakománnyal – maximum 265 kilogrammal – indítja majd útnak a leszállóegységet. Az Astrobotic az ügyfelek összetételét is szélesítené, az állami űrhivataloktól kezdve a holdi erőforrások után kutató magánvállalatokig sok szervezetnek biztosítanának lehetőséget az égitest elérésére.

Nem az Astrobotic lesz az első magáncég, amely a közeljövőben űreszközt küldhet a Holdra.

A SpaceX-nél és a Blue Originnél nem csupán azt tervezik, hogy az elkövetkező években eljuttatják saját leszállóegységüket az égitestre, hanem azt is, hogy embereket is felküldenek az objektumra.

Sőt, a Google Lunar X Prize versenyén öt magánvállalat, a Hakuto, a Moon Express, a SpaceIL, a Synergy Moon és a TeamIndus küzd egymással azért, hogy 2017. december 31-ig sikeresen landoljanak egy robotizált eszközzel az égitesten, majd legalább 500 métert meg is tegyenek a Hold felszínén, miközben nagy felbontású felvételeket készítenek. A nyertes csapat 20 millió amerikai dollárral lesz gazdagabb.

Eredetileg az Astrobotic is részt vett a versenyben, de tavaly kiesett. Ennek ellenére a cégnél úgy döntöttek, mégis megvalósítják a korábban tervezett küldetést.

(Space.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik