Tudomány

Hawking: Itt az idő, hogy más naprendszereket fedezzünk fel

Stephen Hawking nem először tett hasonló kijelentést. A fizikus szerint az emberiség vesztét okozhatja, ha a Földön maradunk.

Az ismert fizikus tavaly novemberben még 1000, idén májusban már csak 100 évet jósolt az emberiségnek a Földön. A közelmúltban a Norvégiában megrendezett Starmus Fesztiválon arról beszélt, hogy fajunk létezésének időtartamát csak akkor hosszabbíthatjuk meg, ha új bolygót keresünk magunknak.

Ha az emberiség további egymillió évig fennmarad, jövőnk abban rejlik, hogy vakmerően oda megyünk, ahol senki sem járt még korábban

– mondta Hawking. A szakember hozzátette, 2020-ra meg kéne ismételni a holdra szállást, hogy a következő 30 évben létrehozhassunk egy állomást az égitesten. Egy ilyen projekttel egy Mars-missziót készíthetnénk elő.

Kifogyunk a térből, és az egyetlen hely, ahova utazhatunk az idegen világok. Itt az idő, hogy más naprendszereket fedezzünk fel. A szétszéledés lehet az egyetlen dolog, amely megmenthet minket saját magunktól. Meg vagyok győződve arról, hogy az embereknek el kell hagyniuk a Földet

– tette hozzá Hawking.

A fizikus nem az első, aki felvetette, hogy újra fel kéne keresnünk a Holdat. A NASA szerint a Marshoz a Holdon keresztül vezet az út, igaz, magánvállalatok, például a Blue Origin és a SpaceX is meglátogatná az égitestet. Sőt, más országok, például Kína is versenybe szállna a Hold meghódításáért.

Hawking bízik benne, hogy az égitesthez tervezett küldetések egységbe kovácsolhatják a nemzeteket. A fizikus úgy véli, hogy egy új, ambiciózus űrprogram egyéb tudományterületekre is kedvező hatással lenne.

(Business Insider)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik