Tudomány

Olcsóbb lesz a Marsra menni, mint főiskolára

Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója tavaly közölte először tervét, hogyan szeretné lakhatóvá tenni a Marsot. Az akkori tervet azóta frissítették, s most 16 oldalas tanulmányban közzé is tették. Ebben Musk amellett érvelt, hogy az emberiségnek a Hold helyett a Marsot kell kolonizálnia.

Itt a konkrét terv a Mars kolonizációjára
Ezer űrhajó indulna el, mindegyiken száz emberrel.

A következő érveket sorakoztatta fel:

Eljutni a Marsra még mindig drága mulatság. Azok az emberek, akik megengedhetik maguknak, hogy a Marsra utazzanak, nem ugyanazok, akik el is szeretnének jutni a vörös bolygóra. Musk becslései szerint annak a költsége, hogy elkezdjék a kolonizációt és 12 embert juttassanak a Marsra, jelenleg 10 milliárd dollár fejenként (!) – ez átszámítva 2754,5 milliárd forint.

Ha ennek költségét le tudnánk szorítani egy átlagos amerikai ház árára, ami nagyjából 200 ezer dollár, akkor nagy az esélye, hogy létre tudunk hozni egy önfenntartó civilizációt.

Véleménye szerint a költségeket le tudja szorítani akár 100 ezer dollár alá is, ez pedig kevesebb mint amit az ember arra költ, hogy eljusson a diplomáig egy amerikai magánegyetemen.

Musk több ötletet is felhozott arra, hogy lehetne a költségeket leszorítani. Véleménye szerint ha az emberek olyan áron jutnak el a Marsra, amit hajlandóak is ezért fizetni, annak számos előnye lenne.

  • Az űrhajónak nem kéne olyan szinten újrahasznosíthatónak lennie, mint mondjuk egy bicikli vagy autó, hiszen csak kétévente repülne. Ugyanakkor képesnek kell lennie elrepülni a Marsra és vissza több mint egy alkalommal. Ahogy az űrben kell majd újratölteni üzemanyaggal, miközben pályán marad.
  • A marsi kolóniának képesnek kell lennie hajtóanyagot előállítani, hogy vissza tudjanak jönni a Földre. Musk szerint a metán lenne a legjobb megoldás, lévén olcsóbb és kevesebb energiát fogyaszt, mint mondjuk a hirdogén.

Musknak nagyon ambíciózus tervei vannak a menetrend kapcsán. Szerinte az első űrhajó már 2023-ban elindulhatna a Marsra. A NASA ezzel szemben későbbre, 2030-ra becsüli az első Mars-misszió kezdetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik