Tudomány

A hétvégén érdemes az éjszakai égboltot figyelni: meteorraj érkezik

Az éjszakai égbolt szerelmesei örülhetnek, a hétvégén ugyanis megfigyelhetik a Halley-üstökös közeledésével járó meteorcsoportot, az akvaridákat.

A Föld a hét második felében találkozott az üstökös által hátrahagyott vastag törmelékhalmazzal, az Éta Aquarida rajmeteorral.

A déli félgömb lakói óránként akár 40 hullócsillagot is megszámolhatnak az éjszakai égbolton május 5-én és 6-án, igaz, nekünk is jut a látványosságból: óránként 10-15-ször villanhatnak fel a törmelékek péntek és szombat éjszaka. Az Éta Aquarida meteorraj minden évben április 19. és május 28. közt keresi fel bolygónkat, igazán látványosan egy-két napig lehet megfigyelni a jelenlétét.

A meteorrajt a Vízöntő csillagképben látható csillagról, az Éta Aquariiről nevezték el. Ha az ember az akvaridák érkezésekor megfelelő helyen tartózkodik és az éjszakai égboltot nézi, úgy tűnhet, mintha a meteorok a fényes égitestből áradnának szét.

Az ilyen pontot a tudomány radiánsnak nevezik.

Éppen ezért jól jár az, aki megtalálja az égen a Vízöntőt, és legfőképp az érintett csillagot. Akad azonban egy kis probléma: a csillagképből az év ezen szakaszában nem túl sok látszódik az északi félgömbről, és így Magyarországról sem.

A csillag megtalálása egyébként sem lenne könnyű feladat, hiszen megfelelő fényviszonyokra van szükség az égitest felfedezéséhez. Igaz, ha az ember messzebb van a városi világosságtól, tulajdonképpen felesleges is a kereséssel bajlódnia, hiszen a hullócsillagok nem csak a radiánsnál tűnnek fel.

Bizonyos szempontból még jól is járunk, hogy az általunk látott horizonttól távol van az Éta Aquarii. Ugyanis minél messzebb kerül egy meteor a radiánsától, annál hosszabbra nyúlik az által húzott csík.

Az ausztrálok jóval többet látnak belőle

Bár vannak olyan rajok, melyek az akvaridáknál jóval több meteort tartalmaznak, ezen csoport tagjai mégis igen látványosak, hiszen rendkívüli gyorsaságuk miatt nagyon fényesnek tűnnek. A hullócsillagok elképesztő sebességgel, akár 238 000 kilométer per órával is száguldhatnak, ezért “farkuk” igen hosszúra nyúlik.

A raj már május 4-én közel került bolygónkhoz, a legtöbb meteor május 5-én és 6-án érkezik a Földhöz. Sajnos Magyarország az idei meteoresőkor több szempontból is hátrányos helyzetben van: hazánk “rossz” szélességi és “rossz” hosszúsági kör mentén helyezkedik el.

Éppen ezért lemaradunk a raj legaktívabb periódusáról, hiszen a meteorok többsége magyar idő szerint szombat délelőtt lép majd a légkörbe. Igaz, pénteken és szombaton az esti órákban, sötétedés után így is kiszúrhatunk jó néhány hullócsillagot.

Sőt, ha szerencsénk van, megfigyelhetünk majd egy olyan jelenségeket, melyről a déli félgömb lakói egészen biztosan lemaradnak. Az alacsonyan elhelyezkedő radiáns miatt van esélyünk arra, hogy olyan tűzgömböt lássunk, amely megfelelő szögben érinti az atmoszféra felső régióit ahhoz, hogy akár másodperceket át fényesen világítson.

Ma és holnap este tehát érdemes lesz félrevonulni a fényesebb területekről, ha valaki szeretné megpillantani az Éta Aquarida raj egy-két tagját.

Akinek pedig nincs türelme vagy lehetősége a hullócsillagok megcsodálására, vagy csak egyszerűen érdekli, hogy miként fest a jelenség a déli félgömbről, azoknak itt egy videó a tavalyi, Ausztráliából megfigyelt meteoresőről:

(Science Alert)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik