Tudomány

Ha a közeljövőben jön egy veszélyes aszteroida, esélyünk sem lesz

Elég rossz hírek érkeztek az Amerikai Geofizikai Egyesület Őszi Üléséről. A szakértők szerint ugyanis fajunk nem áll készen egy becsapódás kivédésére.

Dr. Joseph Nuth a NASA Goddard Űrközpontjának szakértőivel dolgozva arra jutott, az emberiségnek nagyjából 5 évre van szüksége ahhoz, hogy egy olyan űreszközt építsen, amellyel képes lenne eltéríteni vagy megsemmisíteni a veszélyes aszteroidákat és üstökösöket.

A legnagyobb probléma alapvetően az, hogy jelenleg rohadtul keveset tehetünk ezzel kapcsolatban

– állapította meg szókimondóan Nuth.

Kollégáival két lehetséges módszert javasolt, melyekkel javíthatunk az esélyeinken. Egyrészt szükség lenne egy olyan rendszerre, amely kifejezetten a veszélyforrásokat kutatja, másrészt meg kéne alkotni egy olyan űrjárművet, amely a hatalmas mozgó objektumok eltérítésére vagy megsemmisítésére alkalmas nukleáris töltetet hordozna.

Mindkét fejlesztés elengedhetetlen, ha valóban védekezni akarunk. A csillagvizsgáló segítségével folyamatosan adatokat gyűjthetnénk a potenciálisan veszélyt jelentő aszteroidákról, a radikális megoldást jelentő űreszközt pedig csak akkor vetnénk be, mikor megbizonyosodtunk arról, hogy valóban nagy a baj.

Az ülésen a Los Alamos Nemzeti Laboratórium kutatói is felszólaltak, akik azt mutatták be, miként tudnánk eltéríteni a nagyobb meteoroidokat, illetve miként csökkenthetnénk a becsapódás utáni hatásokat.

Egy égitest útvonalának megváltoztatásához számtalan tényezőt kell figyelembe venni – így például az objektum méretét és a sebességét. A szakértők szerint az adott égitest alapos vizsgálata után lehet majd csak dönteni arról, hogy pontosan milyen eszközzel kívánjuk eltéríteni.

Az egyik ilyen módszer – a nukleáris fegyver mellett – egy olyan agyúgolyó szerű objektum, egy úgynevezett kinetikus test, amely az égitestet elérve képes kibillenteni azt. Egy ilyen eszköz használata akkor ideális, ha elegendő idő áll rendelkezésre az akcióhoz.

Éppen ezért egy ilyen program megtervezése és előkészítése évtizedekbe is telhet. A nukleáris fegyver ezért sokkal gyorsabb, viszont sokkal radikálisabb megoldás.

A kutatóknak több elképzelése is van arról, mit történne egy ilyen töltet bevetése után. Mivel a szakértők nem akarnak elhamarkodott elméletekkel előállni, egyelőre még alapos ellenőrzés alá vetik az eddig kidolgozott modelljeiket.

Dr. Catherine Plesko, a Los Alamos Nemzeti Laboratórium munkatársa bízik benne, hogy vizsgálataik kihangsúlyozzák, milyen fontos az égbolton ránk leselkedő fenyegetések szemmel tartása.

A bolygónk körül keringő 1 millió 30 méternél nagyobb veszélyes aszteroidának csupán 1,5 százalékát találtunk meg eddig

– jelentette ki Plesko.

Bár a különböző szakértői csoportok – így például a NASA kutatói – egyre több és több tervet dolgoznak ki arra, hogy elkerüljük az Armageddont, jelenleg úgy tűnik, technikailag még sokat kell fejlődnünk.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik