Tudomány

Úgy tűnik, késni fog az első emberes Mars-misszió

A NASA Főfelügyelői Hivatala kiadta végleges jelentését, amely az alacsony Föld körüli pálya alatt végzett emberi felderítésekkel foglalkozik. A dokumentum nem sok jót jelent a Mars-küldetés szempontjából.

Az új jelentés egy 9 hónapja tartó vizsgálatot zárt le. A dokumentum alapján úgy tűnik, az Orion mélyűrbe tervezett missziói késni fognak.

Az Exploration Mission 1-et (EM-1) eredetileg 2018 novemberére tervezték. A küldetés célja egy üres kapszula elküldése a Holdhoz, amely az égitestet megkerülve végül visszatér a Földre. Az EM-2 egysége, melyet a 2020-as évek elején szeretnének elindítani, már legénységgel a fedélzetén repülne el egy, a Hold pályáján rekedt aszteroida mellett.

Mindkét projekt fontos lépés lesz a 2030-as évekre tervezett Mars-küldetés szempontjából.

Az új jelentés alapján azonban a két misszió óriási anyagi és technológiai kihívásokkal néz szembe, ez pedig feltehetőleg a küldetések késéséhez vezet majd.

A dokumentumban nem magukat a projekteket kritizálják, csupán kiemelik, hogy milyen komplex célt tűztek ki maguk elé a NASA szakemberei. Bár két évtized sok időnek tűnhet, különösen a mai felgyorsult fejlődés korszakában, mégis elképzelhető, hogy nem lesz elég a szükséges technológia előállításához.

Amennyiben a hivatal valóban szeretne embereket küldeni a vörös bolygóra, számtalan feladatot kell még elvégeznie. A mélyűri lakóhelyek, az űrben történő szállítás, valamint a landolási és indítási rendszerek még mind fejlesztésre várnak. A jelentés szerint a NASA-nak a következő 5 évben meg kell hoznia a fontos döntéseket.

A Mars-küldetésben azonban nem csak a technológia fog kulcsszerepet játszani. A dokumentum szerzői úgy gondolják, célszerű lenne, ha a NASA még részletesebben kidolgozná a programra szánt költségvetést, illetve még olcsóbbá tenné azt. A misszió végrehajtásának szempontjából ugyanis elengedhetetlen lesz a költségek csökkentése.

A NASA már eddig is sokat dolgozott a terv gazdaságosabbá tételén, hiszen bevonta a magánipart is a munkálatokba. A jelentés alapján érdemes lesz más űrhivatalokat is segítségül hívni a küldetés kidolgozása és végrehajtása során.

Bár az új dokumentum miatt feltehetőleg késni fog a Mars-misszió, a projekt legalább biztonságosabbá, jobbá és olcsóbbá válik majd.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik