Tudomány

Mesterséges mágneses mezővel alakíthatnánk Föld-szerűvé a Marsot

Az űrkutatás következő nagy lépése az lesz, ha embert juttatunk a Marsra. A küldetés igen rázósnak ígérkezik, ugyanis a vörös bolygó környezete nem túl barátságos. Korábban a szakértők már számtalan tervet dolgoztak ki a Mars élhetőbbé tételére. A NASA kutatói most egy egészen új, és rendkívül meglepő ötlettel álltak elő.

Bár elsőre inkább tűnhet sci-finek, mint valódi tudománynak, az elképzelésnek igenis van szakmai alapja. A mágneses mező védené a bolygóra érkező űrkutatókat a kozmikus sugárzástól, ráadásul egy vastag, de enyhe légkört is kialakítana. Meglepő, de egy ilyen mágneses pajzs létrehozása tulajdonképpen nem is lenne olyan nehéz feladat, “csupán” egy generátort kéne elhelyezni a megfelelő pontra a Mars és a Nap közé.

A keresett hely egy úgynevezett Lagrange-pont, egészen pontosan az L1. Ezen pontok valóban nagyon különlegesek, hiszen az ezekben elhelyezett testek helyzete a másik kettőhöz – jelen esetben a bolygóhoz és a csillaghoz – képest állandó marad.

Mivel a napszél felelős a Mars atmoszférájának lebomlásáért, egy magnetoszférát létrehozó szerkezet valóban megóvhatná az égitestet.

Az ötletet vázoló tanulmány szerzői szerint a mágneses mezőt addig kéne növelni, amíg az az egész Marsot be nem borítaná. Ez megszüntetné a napszél bizonyos romboló folyamatait, melyek az ionoszférát és az atmoszféra felső rétegét érintik, ezzel pedig fejlődésnek indulhatna a bolygó légköre.

A tervet Jim Green, a NASA Bolygótudományi Osztályának igazgatója ismertette egy bolygótudományi workshopon. A futurisztikus technológia célja az, hogy megvédje a Marsra érkező űrhajókat és azok utasait.

Green csapata elképzelt egy ilyen mágneses mezőt, ezután a kutatók szimulációkat hoztak létre, hogy felmérjék a hatásokat. A modell alapján a pajzs idővel növelné a légköri nyomást, ez pedig a hőmérséklet emelkedéséhez vezetne. A számítások szerint már 4 Celsius-foknyi melegedés is elég lenne ahhoz, hogy a bolygó sarki jegei megolvadjanak, szén-dioxid szabaduljon fel, ezzel pedig kialakuljon a hatékony üvegházhatás. Ennek hosszú távú eredményeként a Marson ismét nagy mennyiségben jelenhetne meg a folyékony víz.

A csapat több szimulációt is futtatott, hogy megtudja, nagyjából mennyi idő kéne a Mars földiesítéséhez. Ezen adatok felülvizsgálatára azonban még várni kell.

Bár az efféle terraformálás igen érdekesnek tűnik, és akár kivitelezhető is lehet, valószínűleg sosem fog megvalósulni. Ennek oka az, hogy a Marson létezhetnek olyan primitív létformák, melyek elpusztulnának a nagy átalakítástól. Ez pedig elfogadhatatlan a tudomány számára.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik