Tudomány

Görög isteneket ábrázoló ezüsttálat találtak egy 1 500 éves belső-mongóliai sírban

Egy selyembe tekert testet azonosítottak egy belső-mongóliai temetőben. A nagyjából 1 500 éves maradvány közelében több értékes lelet, például egy görög istenségeket ábrázoló ezüsttál is előkerült.

A helyszínen 2012. és 2014. közt dolgozó régészek szerint a felfedezés azt bizonyítja, hogy az Ázsiát, Európát és Észak-Afrikát összekötő kereskedelmi útvonalhálózat, az úgynevezett selyemút mentén rendkívül élénk kereskedelem folyt a korszakban.

A szakértők úgy vélik, a leletet tartalmazó sír egy arisztokrata, feltehetőleg egy tielö törzsfőnök családjához tartozott – a török népcsoport egyes képviselői, az oguzok a középkorban még Magyarországra is eljutottak. A tielök az európai ó- és középkor fordulóján a Nyugati Wei-dinasztia uralma alá kerültek.

A  386. és 534. közt regnáló dinasztia a mai Kína nyugati területeinek nagy részét, illetve Mongóliát irányították, így a selyemút bizonyos szakaszait is ellenőrizték.

Az egyik sírban egy görög istenségeket ábrázoló ezüsttálat találtak. Kép: Silk Road vol. 14

A lelőhelyen egy ezüsttál is előkerült, melyen négy dombormű található. A díszítések négy görög istenséget, a főistent, Zeuszt; feleségét, Hérát; a szerelem istennőjét, Aphroditét; valamint a bölcsesség istennőjét, Pallasz Athénét ábrázolják.

Az új leletekről Csen Jongzsi, a Belső-Mongóliai Múzeum igazgatója. Szong Guodong, a Kulturális Emlékek és Régészeti Intézet szakértője, illetve Ma Jan, a Belső-Mongóliai Egyetem kutatója számolt be a Silk Road folyóiratban (pdf).

A tál feltehetőleg Közép- vagy Nyugat-Ázsiából került a Kína északi területén található Belső-Mongóliába. Az edény mellett a temetőben korsókat és különböző ékszereket is felfedeztek.

A temetőben a szakértők hat sírt azonosítottak, ezek közül öt datálható a Nyugati Wei-dinasztia korszakára – a hatodik nagyjából 500 évvel fiatalabb, ez a Liao-dinasztia idejéből származik.

Az egyik nyughelyből egy selyembe csavart test is előkerült. Mivel a régészek az anyagot egyelőre nem távolították el a maradványról, a kutatók még nem tudták részletesen elemezni a leletet. A szakértők eddig annyit állapítottak meg, hogy a holttestet sárga selyembe göngyölték, arany fejpánttal, övvel, gyűrűvel és nyaklánccal, valamint bőr csizmával temették el.

A temetőből több ékszer is előkerült. Kép: Silk Road vol. 14

 

A koporsó külső részén egy festményt is felfedeztek, mely egy kék tetős, vörös pilléres épületet ábrázol. A kép közepén a tulajdonos látható ülő helyzetben, akit több ülő és álló, fehér arcú csuklyás alak vesz körül. A központi figura méreteiben és vonásaiban teljesen elkülönül a többi szereplőtől.

Bár a temetőben előkerült leletek páratlanok, a sírokban korábban jóval több kincs is lehetett. A régészek ugyanis úgy vélik, hogy az évszázadok során a lelőhelyet többször kifosztották.

(Live Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik