Tudomány

Egy japán kutatócsapat lefúrna a földköpenybe

Japán kutatók azt tervezik, hogy felkeresnek egy helyet, melyet még senki sem látott, noha mindenki felette jár. Igen, a földköpenyről van szó.

A japán Tenger- és Földtudományi és Technológiai Ügynökség (JAMSTEC) azt tervezi, hogy 6 kilométeren fúr keresztül az óceáni kérgen, hogy a történelem során először elérje a földköpenyt. A kutatócsapat idén szeptemberben előzetes vizsgálatokat fog végezni Hawaii vizeiben.

Umino Szuszumu, a Kanazava Egyetem kőzettan szakértője szerint a projekt kapcsán vannak még megoldatlan kérdések – az elsődleges probléma a költségek fedezése. A kutató mindenesetre bízik benne, hogy az előzetes felmérés fontos előrelépés lesz, és egy egészen új szakaszt nyithat meg a terv életében.

A program becsült költsége 540 millió dollár, a kivitelező a japán fúróhajókra specializálódott vállalat, a Chikyu lesz.

A szakértők remélik, hogy a projekt a 2020-as évek végén, legkésőbb a 2030-as évek elején meg is kezdődhet.

A csapat nem csak Hawaiinál fog vizsgálatokat végezni, Mexikó és Costa Rica partjait is felmérik majd. Mivel az óceáni kéreg jóval vékonyabb, mint a kontinentális, nem kérdés, hogy a víz alatt kell majd lefolytatni a munkálatokat.

Bár az új projekt igen ígéretesnek tűnhet, fontos leszögezni, hogy korábban számtalan terv bukott már el, amely a földköpeny elérését célozta meg. Az eddigi legígéretesebb próbálkozás az  Oroszország északnyugati csücskénél található Kola-szigeten elvégzett Szupermély Fúrás volt, amellyel 12 262 méter mélységig jutottak. Finanszírozási problémák miatt a projekt 2008-ban idő előtt véget ért.

A korábbi küldetéseket rendszerint anyagi és technológiai problémák akadályozták, a JAMSTEC-nél azonban bíznak benne, hogy a műszaki tudomány eleget fejlődött a hatalmas áttörés eléréséhez.

A földköpeny közvetlen vizsgálata rendkívül fontos feladat lenne, hiszen amit eddig a burokról tudunk, azt csak a földrengéseken keresztül ismertük meg. Még a vulkánokból származó olvadt kőzetek sem biztosítanak tiszta információkat, hiszen a felszín felé haladva ezek alaposan összekeverednek a kéreg anyagaival.

A fúrás egyedülálló lehetőséget biztosítana, mellyel önmagában tanulmányozhatnánk a köpeny összetételét. Egy ilyen elemzéssel alaposabban megérthetnénk a lemeztektonika eddig homályos részleteit, és talán bolygónk történetét is átértékelhetnénk.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik