Tudomány

Rejtélyes égitest kering 178 fényévre tőlünk

Kutatók egy csoportja egy igen rejtélyes objektumot kezdett el vizsgálni. A szakértők egyelőre nem biztosak benne, hogy egy bolygó, vagy egy barna törpe-e a galaxisunkban található égitest.

A nem túl fülbemászó nevű CFBDSIR J214947.2-040308.9-t (röviden: CFBDSIR 2149-0403) még 2012-ben fedezték fel. A tudósok akkor úgy vélték, az égitest AB Doradushoz, egy 65 fényévre lévő csillagrendszerhez tartozik.

Egy új, az Astronomy and Astrophysics-ben megjelent tanulmány azonban rávilágított: lehetséges, hogy eddig rosszul ítélték meg az objektumot. A Philippe Delorme, a Grenoble Alpesi Egyetem kutatója által vezetett vizsgálat szerint az égitest valójában nem az AB Doradusban van, besorolása pedig igen kérdéses. A korábbi, 2012-es elemzést egyébként szintén Delorme vezette.

Az eredmények azt mutatják, hogy nem valószínű, hogy a CFBDSIR 2149 az AB Doradus mozgó csoporthoz tartozik

– áll az új tanulmányban.

A szakértők szerint a titokzatos égitest valójában önállóan áll, megközelítőleg 178 fényévre a Földtől.

Különböző eszközök, például a chilei VLT (Very Large Telescope) segítségével azt is megpróbálták kideríteni, hogy pontosan milyen típusú objektum lehet az érintett égitest. Ehhez a CFBDSIR 2149-0403 abszorpciós, azaz elnyelési színképét elemezték.

A vizsgálat alapján két jelöltre szűkült a lista. Az egyik lehetőség, hogy az objektum egy egymagában álló, a Jupiter tömegénél 2-13-szor nagyobb bolygó, amely kevesebb, mint 500 millió éves. A másik opció az, hogy az égitest egy rendkívül fémes, 2-3 milliárd éves barna törpe, amely a Jupiternél 2-40-szer nyom többet.

Efféle elszigetelt objektumokat korábban is találtak már – tavaly például 95 fényévre fedeztek fel egy magányos bolygót. Ezek az égitestek általában úgy különülnek el, hogy valamilyen hatás – mondjuk egy csillag elhaladása – kilöki őket eredeti bolygórendszerükből.

A barna törpe kissé más eset. Ezek az objektumok gyakorlatilag “félresikerült” csillagok, melyeknek tömege nem elég nagy ahhoz, hogy beinduljon magjukban a fúzió. Bár jóval nagyobbak, mint a tipikus gázóriások, bizonyos esetekben a tudósoknak így is nehéz a két típus közti eltérések kimutatása.

Az új tanulmány szerzői bíznak benne, hogy eredményeikkel elősegíthetik a barna törpék és az óriásbolygók megkülönböztetését. Ha sikerülne besorolni a CFBDSIR 2149-0403-et, spektrumát a jövőben felhasználhatnák a hasonló típusú égitestek azonosításához.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik