Tudomány

Egyetlen csillag sem kering ilyen közel egy fekete lyukhoz

Új rekordert találtak a Tejútrendszerben. Kutatók egy csoportja ugyanis olyan fehér törpét szúrt ki, melynél közelebb egyetlen csillag sem kering egy fekete lyukhoz. A számítások szerint az égitest óránként kétszer is megkerülheti a kozmikus "lefolyót".

Az X9 nevű páros nagyjából 14 800 fényévre található a Földtől a 47 Tucanae nevű gömbhalmazban. A kettős rendszer jelenléte régóta ismert, de csak 2015-ben derült ki, hogy a pár egyik tagja egy fekete lyuk.

Az új, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society-ben megjelent tanulmány szerint a vizsgálat során drámai változások voltak megfigyelhetőek az objektum röntgen fényességében minden 28. percben. A szakértők ebből arra következtettek, hogy a fekete lyuk közvetlen környezetében egy másik égitest is lehet.

Mivel a rendszerben nagy mennyiségű oxigén jelenlétét is sikerült kimutatni, a kutatók arra jutottak, hogy a keresett objektum egy fejlett csillag, feltehetőleg egy fehér törpe.

Arash Bahramian, az Albertai Egyetem és a Michigani Állami Egyetem szakértője szerint a két objektum olyan közel van egymáshoz, hogy a csillag anyaga folyamatosan csúszik a fekete lyuk körül kavargó korong felé, végül az objektum el is nyeli a matériát.

A tudósok úgy vélik, a fekete lyuk évmilliók óta lopja az anyagot a törpétől, amely már elvesztette gáztömege jelentős részét. Bár a csillag mindössze 1 millió kilométerre kering az objektumtól, feltehetőleg nem fog a fekete lyukba esni.

James Miller-Jones, a Curtin Egyetem szakértője szerint a fehér törpe idővel egyre több és több anyagot fog elveszteni, egyedi formát vesz majd fel, ezzel együtt viszont a pályája is kiszélesedhet, így elkerülheti a pusztulást.

A páros jövője mellett a múltja is igen érdekes. A csillagászok úgy gondolják, a rendszer egy kozmikus ütközés során jött létre, mikor a fekete lyuk egy vörös óriással találkozott. Az objektum valósággal elnyelte a csillag külső gázait, ezzel pedig lényegében ki is alakult a ma is látható fehér törpe.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik