Tudomány

A tudomány szerint ez kell az Oscar-díjhoz

Niklas K. Steffens, a Queenslandi Egyetem szakértője által vezetett elemzés szerint, ha az ember Oscar-díjat akar nyerni, jó esélyei vannak, ha amerikai színészként játszik egy amerikai kultúrát bemutató filmben.

A kutatásban a szakértők a legjobb női és a legjobb férfi színésznek járó Oscar-díjak, illetve BAFTA-díjak eloszlását elemezték, 1968-tól kezdődően. Összesen 908 jelölést vizsgáltak meg – 383 sikertelen Oscar- és 331 sikertelen BAFTA-díj-jelöltet, illetve 97-97 nyertest.

Bár elviekben a jelöltek felállításakor és a nyertes kiválasztásakor is az egyetlen szempont maga a teljesítmény, az elemzés mégis kimutatta, hogy az amerikaiak uralták a díjátadókat – mind az Oscar, mind a BAFTA esetében a győztesek több mint 50 százaléka amerikai volt.

Igaz, ha a bírák és a jelöltek egy csoportoz tartoztak, az tovább növelte az esélyeket. Az amerikaik például a BAFTA-n sokkal rosszabbul szerepeltek, mint az Oscaron; hasonlóan a brit színészek a BAFTA-n meglehetősen sok díjat zsebeltek be, míg az amerikai átadón jóval kevesebbet.

Nem mindegy, hol élnek a bírák

Steffens szerint ahhoz, hogy valaki kreatív teljesítményt nyújtson, számtalan ismert faktor kell. Az már egy másik kérdés, hogy a rendkívüli alakítás felismerését mi befolyásolja. Az elemzés célja éppen ezért az volt, hogy feltérképezze az elismerést befolyásoló tényezőket.

A szakértő úgy gondolja, a kutatás rávilágított: a különleges teljesítmény díjazása nem csupán objektív faktorok alapján történik. A közös csoporthoz tartozás ugyanis komolyan befolyásolhatja a döntést.

A torzítást jól szemlélteti, hogy míg az amerikai színészek az Oscar-jelölések 67 százalékát teszik ki, addig a díjak 78 százalékát vitték el – hasonló figyelhető meg a BAFTA és a britek esetében is, ahol a jelöltek 31 százaléka volt brit, viszont a nyerteseknek már a 42 százaléka.

A közös társadalmi csoporthoz való tartozás még fontosabbá válik, ha egy minőségi mutató diagnosztikai értéke növekszik – vagyis, ha megállapítjuk, hogy valami nem csupán kiváló, de kiemelkedő is

– tette hozzá Steffens.

A színész származása mellett egy másik fontos tényező volt a film témája. Azokban filmekben, melyek nem az amerikai kultúrát mutatták be, a díjazott színészek 26 százaléka volt amerikai, míg az amerikai kultúrához kapcsolódóakban a nyertesek 88 százaléka.

Steffens szerint az eredmények bebizonyították, hogy bár az akadémiai díjak átadásakor elviekben fontos az objektivitás, a valóságban a bírák származása meghatározó.

(EurekAlert!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik