Tudomány

Elképesztő összegért kelt el Newton könyve

Valamivel több, mint 3,7 millió dollárért kelt el Sir Isaac Newton nagy hatású könyvének egy bekötött példánya. Ennél több pénzt még egyetlen tudományos munkáért sem fizettek.

Miután Newton megírta a Philosophiae Naturalis Principia Mathematicát, azaz A természetfilozófia matematikai alapjait, az elkészült példányt átadta szerkesztésre Edmond Halley-nek. A könyvet végül nagyjából 350 éve, 1667-ben kezdték el kinyomtatni és árusítani.

Az írás az emberiség történetének egyik legnagyobb hatású tudományos munkája lett – Albert Einstein szerint egyenesen az egyik legnagyobb szellemi lépés, melyet ember valaha tett. A Principiában mutatta be Newton azt a három híres törvényét, melyek azt írják le, miként mozognak a tárgyak külső erők befolyására. A könyvben megfogalmazottak később alapgondolattá váltak, a fizika máig használja a newtoni törvényeket.

Éppen ezért a munkát eladásra kínáló aukciósház, a New York-i Christie’s úgy számolt, hogy a Principa 1-1,5 millió dollárért tudják majd értékesíteni. Hatalmasat tévedtek.

Egy névtelen licitáló ugyanis elképesztő összeget, 3 719 500 dollárt fizetett ki a páratlan könyvért.

A most elkelt 23,7-szor 18,6 centiméteres bíborszínű kötet egy összecsukható ex librisből. valamint 252 oldalból áll, melyek némelyikén még fametszetek is találhatóak. Az elmúlt 47 évben csupán egyetlen hasonló, eredeti bőrkötésű példányt adtak el aukción – akkor az a könyv kelt el, amely II. Jakab királynak készült. Az a darab 2013-ban 2,5 millió dollárért talált új gazdát magának.

Principia előszavában Newton hosszasan fejezte ki háláját Halley-nek, aki nem csupán a könyv elkészítésében, de a kiadás megszervezésében is sokat segített.

Akkoriban ugyanis a Királyi Természettudományos Társaság nem bővelkedett a pénzben, mivel épp egy másik mű, John Ray és Francis Willughby közös munkájának, a De Historia Piscium, azaz A halak történetének kiadási költségeit fedezték. Éppen ezért Halley maga vállalta, hogy saját forrásaival támogatja a Principia megjelenését.

Még szerencse, hogy a csillagász végül így döntött, hiszen a mű később meghatározóvá vált – egészen Einstein és Max Planck fellépéséig nem is fogalmazódott meg komolyabb kritika az abban leírtakkal kapcsolatban. Bár később Newton munkájának bizonyos elemei felett eljárt az idő, az angol tudós elveinek és módszereinek egy részét ma is elfogadják és alkalmazzák.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik