Tudomány

Egy új módszerrel rekonstruálni lehet az őslények színét

24.hu
24.hu

2016. 09. 30. 14:50

A fosszíliákban található fém lehet a kulcs a dinoszauruszok színének rekonstruálásánál. A kutatók röntgen segítségével térképezték fel a mai madarak tollában található rezet, cinket és kalciumot, ezzel keresve az egyedi pigmentnyomokat.
Korábban a témában:

Roy Wogelius, a Manchesteri Egyetem kutatója szerint a mai állatok tanulmányozása lehet a kulcs az őslények megjelenésének rekonstruálásánál.

A madarak – és sok más állat, például az emlősök – külső takarójában található melanin alapvetően határozza meg az élőlények megjelenését. Az ilyen pigmenttípusok az eumelanin, amely a fekete és sötétbarna árnyalatokat; valamint a feomelanin, amely vöröses és sárga színeket hozza létre. Jelentőségük ellenére meglehetősen keveset tudunk ezen anyagok és más elemek kölcsönhatásairól.

Most azonban a manchesteri kutatók röntgensugár segítségével úgy tudták megvizsgálni a madarak tollában található melanin kémiáját, hogy közben nem tettek kárt tettek a pihék struktúrájában. A felhasznált mintákat több ragadozómadár-menhelyen gyűjtötték be, négy különböző fajtól – a harris-ölyvtől, a rőtfarkú ölyvtől, a vörös vércsétől valamint a gyöngybagolytól.

A csoport arra jutott,  hogy szinte kizárólagosan csak a melanin felelős a tollakban lévő réz, cink és kalcium elosztásáért. Az egyes elemek elhelyezkedéséből ki lehet következtetni, hogy az adott ponton melyik típusú pigment található – ezzel pedig a tollak vöröses és sötét mintáinak rejtélye is megoldódik.

Ha kénvegyülethez kötődik, a cink megjelöli a tollakban található feomelanint, kén hiányában viszont az eumelanin kimutatására alkalmas; miként ebben a formában a réz és a kalcium is a sötétebb pigmenttípus megtalálásában segít.

A kutatók szerint a felfedezés nem csupán a mai élőlények vizsgálata miatt fontos. Wogeliusék úgy gondolják, a röntgenes módszerrel az őslények pigmentelhelyezkedését is megismerhetjük, ezzel pedig lehetővé válik a színezetük rekonstrukciója.

Mivel a fosszíliákban a fémek jóval tovább megmaradnak, mint a környékükön található melaninokat termelő rendszerek, azok vizsgálatával sokkal többet tudhatunk meg a régmúlt idők állatairól. A technikát már alkalmazták is egy 120 millió éve kihalt madáron, a Confuciusornis sanctuson – a vizsgálat során az derült ki, hogy az élőlény sötét tollazatú volt.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Kommentek

MCALLEN, TX - JUNE 22: Dozens of women and their children, many fleeing poverty and violence in Honduras, Guatamala and El Salvador, arrive at a bus station following release from Customs and Border Protection on June 22, 2018 in McAllen, Texas. Once families and individuals are released and given a court hearing date they are brought to the Catholic Charities Humanitarian Respite Center to rest, clean up, enjoy a meal and to get guidance to their next destination. Before President Donald Trump signed an executive order Wednesday that halts the practice of separating families who are seeking asylum, over 2,300 immigrant children had been separated from their parents in the zero-tolerance policy for border crossers.   Spencer Platt/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.