Tudomány

Egy új módszerrel rekonstruálni lehet az őslények színét

A fosszíliákban található fém lehet a kulcs a dinoszauruszok színének rekonstruálásánál. A kutatók röntgen segítségével térképezték fel a mai madarak tollában található rezet, cinket és kalciumot, ezzel keresve az egyedi pigmentnyomokat.

Roy Wogelius, a Manchesteri Egyetem kutatója szerint a mai állatok tanulmányozása lehet a kulcs az őslények megjelenésének rekonstruálásánál.

A madarak – és sok más állat, például az emlősök – külső takarójában található melanin alapvetően határozza meg az élőlények megjelenését. Az ilyen pigmenttípusok az eumelanin, amely a fekete és sötétbarna árnyalatokat; valamint a feomelanin, amely vöröses és sárga színeket hozza létre. Jelentőségük ellenére meglehetősen keveset tudunk ezen anyagok és más elemek kölcsönhatásairól.

Most azonban a manchesteri kutatók röntgensugár segítségével úgy tudták megvizsgálni a madarak tollában található melanin kémiáját, hogy közben nem tettek kárt tettek a pihék struktúrájában. A felhasznált mintákat több ragadozómadár-menhelyen gyűjtötték be, négy különböző fajtól – a harris-ölyvtől, a rőtfarkú ölyvtől, a vörös vércsétől valamint a gyöngybagolytól.

A csoport arra jutott,  hogy szinte kizárólagosan csak a melanin felelős a tollakban lévő réz, cink és kalcium elosztásáért. Az egyes elemek elhelyezkedéséből ki lehet következtetni, hogy az adott ponton melyik típusú pigment található – ezzel pedig a tollak vöröses és sötét mintáinak rejtélye is megoldódik.

Ha kénvegyülethez kötődik, a cink megjelöli a tollakban található feomelanint, kén hiányában viszont az eumelanin kimutatására alkalmas; miként ebben a formában a réz és a kalcium is a sötétebb pigmenttípus megtalálásában segít.

A kutatók szerint a felfedezés nem csupán a mai élőlények vizsgálata miatt fontos. Wogeliusék úgy gondolják, a röntgenes módszerrel az őslények pigmentelhelyezkedését is megismerhetjük, ezzel pedig lehetővé válik a színezetük rekonstrukciója.

Mivel a fosszíliákban a fémek jóval tovább megmaradnak, mint a környékükön található melaninokat termelő rendszerek, azok vizsgálatával sokkal többet tudhatunk meg a régmúlt idők állatairól. A technikát már alkalmazták is egy 120 millió éve kihalt madáron, a Confuciusornis sanctuson – a vizsgálat során az derült ki, hogy az élőlény sötét tollazatú volt.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik