Tudomány

Felfedeztek egy T-Rex imitátort

Nem csak a T-Rexnek voltak olyan szerencsétlenül rövid karjai, hogy még egy normális szelfit sem tudott volna készíteni magáról.

Argentínában egy új húsevő dinoszaurusz maradványaira bukkantak, mely ugyanolyan nevetségesen rövid karokkal rendelkezett, mint a T-Rex, ám ettől még nem rokonok. Mindez azt jelenti, hogy a Gualicho shinyae nevet kapott jószág az ismert ragadozótól függetlenül alakult ki hasonló testalkatúra.

A 90 millió évvel ezelőtt élt állat 7,6 méteres lehetett, súlya pedig egy tonna körül alakulhatott, ami azt jelenti, hogy egy magas, de viszonylag filigrán teremtést tisztelhetünk benne. Annyit nyomott, mint egy jegesmedve, márpedig utóbbi messze nincs ennyire magas, és mégis csak kedvesen duci. Amíg szét nem tép, mert akkor nagyon nem kedves. A Patagónia északi részén talált dinoszaurusszal kapcsolatos felfedezés a Plos One nevű folyóiratban jelent meg, melyben arról is írnak, hogy a Gualicho shinyae szintén egy theropoda, tehát két lábon járó, madárszerű dinó, ugyanakkor egy másik ágán ücsörög a családfának.

gualicho

“A Gualicho egyfajta mozaik dinoszaurusz, olyan tulajdonságokkal, melyeket az egyéb theropodáknál láthattunk”, mondta Peter Makovicky, a chicagói The Field Museum munkatársa, aki a cikk társszerzője. Mindez azt jelenti, hogy a csökevényesnek tűnő karok egymástól függetlenül alakultak ki a húsevő dinoszauruszok között, ám a most felfedezett állat nem illik egyetlen eddig ismert kategóriába sem, ami szerinte nagyon szokatlan jelenség. Apró érdekessége az expedíciónak, hogy a kutatók már majdnem végeztek a feladatukkal, amikor sikerült rábukkanni a maradványokra, ám ettől függetlenül nem lehet azt mondani, hogy a szerencse csillaga ragyogott a fejük felett, mert hazafelé az őket szállító teherautó felborult.

Szerencsére senkinek nem lett semmi baja, ami talán annak is köszönhető, hogy az emberi felső végtagok hossza arányosabban viszonyul a testhez, így képesek vagyunk megkapaszkodni, ha baj lenne. A Tyrannosaurus Rex, és a frissen felfedezett Gualicho shinyae erre nem lettek volna képesek, tehát ők egy hasonló balesetben csak össze-vissza repkedtek volna a raktérben, mert a karjukkal és a rajtuk lévő két-két ujjal semmiben nem tudtak volna megkapaszkodni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik