Tudomány

Egy új kutatás szerint négy zsiráffaj létezik

Úgy tűnik, a zsiráfok mégsem olyan páratlan állatok. Legalábbis abból a szempontból nem, hogy négy fajuk is létezik.

Egy Current Biologyban megjelent tanulmány alapján a zsiráf nem egy egyedülálló faj. A kutatók szerint a nembe négy különböző faj tartozik, melyek genetikailag teljesen eltérően fejlődtek az  évmilliók alatt.

A szakértők által javasolt négy új faj a Giraffa giraffa, azaz a fokföldi zsiráf, a G. tippelskirchi, azaz a maszáj zsiráf, a G. reticulata, vagyis a recés zsiráf, illetve a G. camelopardalis, azaz az északi zsiráf. A tudósok az utóbbinak egy alfaját is leírták, a G. c. camelopardalist, más néven a núbiai zsiráfot.

A kutatók az egyes fajok közti genetikai különbséget a jegesmedvék és a barnamedvék közti eltéréshez hasonlították. Bár valóban van köztük differencia, az mégsem akkora: a két medvefaj képes egymással termékeny utódokat létrehozni. De térjünk vissza a zsiráfokhoz!

Az új rendszerezés magukra az állatokra is óriási hatással lehet, még akkor is, ha alapvetően kevésbé érdekli őket, hogy ezentúl másként tekintünk rájuk. A fajok elkülönítése ugyanis lehetőséget teremt arra, hogy a védelmüket is átgondoljuk, ezzel pedig az egyes populációk megóvása is könnyebbé válhat.

A mostani négy különböző fajjal a természetvédelmi helyzetüket is jobban definiálhatjuk, ugyanakkor ezt hozzá lehet adni a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listájához.

– állapította meg Julian Fennessy, a tanulmány vezető szerzője, és a Zsiráfvédelmi Alapítvány egyik létrehozója.

A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján kihalással fenyegetett fajok szerepelnek. A szervezet igyekszik világszerte felmérni az egyes élőlények helyzetét, a lehető legpontosabban.

A listán jelenleg a zsiráf egyetlen fajként van feltüntetve, viszont további értékeléssel szerepel két alfaj, a Rotschild-zsiráf és a csádzsiráf – mindkettő veszélyeztetettnek tekinthető. A zsiráf, mint faj, ugyanakkor a nem fenyegetett kategóriába került.

Bár az új rendszertani besorolás alapján mindkét veszélyeztetett alfajt a núbiai zsiráf alá sorolnák, ezzel mégis javulhatna az állatok védelmi helyzete.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik