Tudomány

Egy új kutatás szerint négy zsiráffaj létezik

24.hu
24.hu

2016. 09. 09. 11:28

Úgy tűnik, a zsiráfok mégsem olyan páratlan állatok. Legalábbis abból a szempontból nem, hogy négy fajuk is létezik.
Korábban a témában:

Egy Current Biologyban megjelent tanulmány alapján a zsiráf nem egy egyedülálló faj. A kutatók szerint a nembe négy különböző faj tartozik, melyek genetikailag teljesen eltérően fejlődtek az  évmilliók alatt.

A szakértők által javasolt négy új faj a Giraffa giraffa, azaz a fokföldi zsiráf, a G. tippelskirchi, azaz a maszáj zsiráf, a G. reticulata, vagyis a recés zsiráf, illetve a G. camelopardalis, azaz az északi zsiráf. A tudósok az utóbbinak egy alfaját is leírták, a G. c. camelopardalist, más néven a núbiai zsiráfot.

A kutatók az egyes fajok közti genetikai különbséget a jegesmedvék és a barnamedvék közti eltéréshez hasonlították. Bár valóban van köztük differencia, az mégsem akkora: a két medvefaj képes egymással termékeny utódokat létrehozni. De térjünk vissza a zsiráfokhoz!

Az új rendszerezés magukra az állatokra is óriási hatással lehet, még akkor is, ha alapvetően kevésbé érdekli őket, hogy ezentúl másként tekintünk rájuk. A fajok elkülönítése ugyanis lehetőséget teremt arra, hogy a védelmüket is átgondoljuk, ezzel pedig az egyes populációk megóvása is könnyebbé válhat.

A mostani négy különböző fajjal a természetvédelmi helyzetüket is jobban definiálhatjuk, ugyanakkor ezt hozzá lehet adni a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listájához.

– állapította meg Julian Fennessy, a tanulmány vezető szerzője, és a Zsiráfvédelmi Alapítvány egyik létrehozója.

A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján kihalással fenyegetett fajok szerepelnek. A szervezet igyekszik világszerte felmérni az egyes élőlények helyzetét, a lehető legpontosabban.

A listán jelenleg a zsiráf egyetlen fajként van feltüntetve, viszont további értékeléssel szerepel két alfaj, a Rotschild-zsiráf és a csádzsiráf – mindkettő veszélyeztetettnek tekinthető. A zsiráf, mint faj, ugyanakkor a nem fenyegetett kategóriába került.

Bár az új rendszertani besorolás alapján mindkét veszélyeztetett alfajt a núbiai zsiráf alá sorolnák, ezzel mégis javulhatna az állatok védelmi helyzete.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.