Tudomány

Megvan a kraken létezésének bizonyítéka – kriptozoológusok szerint

Egy Google Maps kép őrületbe hozta a kriptozoológusokat. Scott Waring, az UFO Sighting Daily "kutatója" szerint a felvétel a legendás kraken létezésének bizonyítéka lehet.

Az óriási polipszerű kraken rengeteg tengeri monda, regény és film szereplője. A hatalmas szörnyeteg a skandináv mitológiában egészben nyeli el a hajókat, a Bibliában pedig Leviatán néven tartja rettegésben a világot – egyesek szerint ez inkább egy tengeri kígyó, semmint a kraken.

A fenevadnak van a valóságban is létező rokona, őseink valószínűleg tőlük való félelmükben alkották meg a kraken képét. Irtózásuk jogosnak mondható, ha belegondolunk, hogy az óriáskalmár például 13 méter hosszúra is megnőhet.

A kriptozoológusok – több más mitikus, vagy már kihalt faj mellett – a kraken létezését sem kérdőjelezik meg. Scott Waring, az UFO Sighting Daily szerzője a Google Maps-et tanulmányozva épp a bestia létezésének bizonyítékára bukkant rá – állítása szerint.

Ez úgy néz ki, mint a kraken. Felhasználtam a Google vonalzóját, ennek alapján a lény a fejétől a végéig 30 méter, de a vége úgy néz ki, mint egy óriás tintahal középső része, így a csápokkal együtt akár 60 méternél is hosszabb lehet. Ez nekem úgy tűnik, mintha egy kraken lenne.

A magyarázatot Waring nem találta elegendőnek. Elmondása szerint a képről egyből egy plezioszauruszra asszociált.

Az objektum az Antarktisz partjainál található, a 63° 2’56.73″S 60°57’32.38″W koordinátáknál. Ez viszonylag közel esik egy rejtélyes, 1997-es ultra alacsony frekvenciájú és rendkívül erős vízalatti hang észlelési pontjához. Akkor a szakértők azt mondták, a zajok jéghegyek mozgásából származnak, sokan azonban hatalmas tengeri élőlényekre gyanakodtak.

Ha valaki nem hisz a hivatalos és bizonyított álláspontnak, akár az új kraken-felfedezéssel is kapcsolatba hozhatja a korábbi észlelés.

A legendás kraken (?) Fotó: Google Maps
A legendás kraken (?) Fotó: Google Maps

Mielőtt nagyon izgulni kezdenénk, a jelenségre van a legendás szörny létezése mellett más, logikusabb magyarázat is. Első körben a kék bálna, amely hogy, hogy nem, akár 30 méter hosszúra is megnőhet.

Bár néha jó hinni a mitikus lények létezésében, és előfordul, hogy új, korábban csak legendának hitt állatra bukkanunk – ezek közül talán a leghíresebb a gorillák esete – az ilyen észlelésekre általában van egyszerűbb megfejtés.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik