Tudomány

Bő egy hónap, és a Jupiterhez ér az űrszonda

A Juno elhagyta a bolygóközi teret, és belépett a Jupiter gravitációs kútjába. A tervek szerint az űrhajó július 4-én találkozik majd a gázóriással.

Rick Nybakken, a Juno projektmenedzsere szerint a misszió hátralévő idejében a Jupiter gravitációs tere fog dominálni, mivel a többi zavaró tényező az égitesthez közeledve jelentéktelenné válik.

A Juno 2011-ben indult útnak, jelenleg a gyorsasága nagyjából 38 ezer kilométer per óra. Ha minden zökkenőmentesen történik, a szerkezet rövid időn belül Jupiter körüli pályára áll, ahol majd 37-szer fogja megkerülni a bolygót. Ezalatt fontos feladatot fog ellátni: elemezni fogja az égitest légkörét, nyomását, gravitációs és mágneses terét, illetve egy általános relativitás vizsgálatot is végrehajt majd.

A Jupiter körüli keringés során a szonda mindvégig éri majd napfény, biztosítva, hogy az eszköz folyamatosan töltődjön. A Juno immár távolsági rekordot tart a napelemekkel működő járművek között, hála a kosárlabdapálya méretű napkollektorainak.

Maga a Juno név a római mitológiából származik. A főisten, Jupiter – a görögöknél Zeusz – felesége igen rossz férjet fogott ki magának: Jupiter nemtől és kortól függetlenül bárkivel megcsalta. Éppen ezért a főisten sokszor felhőnek álcázva próbálta titokban tartani félrelépéseit.

Az űrszonda Juno istennőhöz hasonlóan a felhők szakértője. A gázok tanulmányozásával a tervek szerint a szerkezet pontosan meg tudja majd mondai, pontosan milyen is Jupiter.

 (Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik