Tudomány

Ez lehet a világ legnagyobb szivacsa

A világ legnagyobb szivacsát tavaly fedezték fel Hawaii környékén, a Papahānaumokuākea Nemzeti Rezervátumban.

Világunk tele van óriásokkal: elefántokkal, bálnákkal, mamutfenyőkkel és szivacsokkal. Utóbbiakból természetesen nem arra a Bikinifenéken szaladgáló sárga alakra gondolunk, hanem a tenger mélyén, hatalmas vízszivattyúként működő élőlények.

A Marine Biodiversity-ben múlt héten megjelent tanulmányban a kutatók egy hatalmas szivacs felfedezését írták le, melynek a méretei a becslések szerint 2 és 4 méter közt mozognak. Az állatra több mint 2 000 méter mélyen találtak rá a Papahānaumokuākea Nemzeti Rezervátumban. Az Egyesült Államokhoz tartozó természet- és örökségvédelmi térség nagyjából 360 000 négyzetkilométer területű.

Daniel Wagner, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal szakértője szerint bolygónk legnagyobb része víz alatt van, és emiatt sosem kutatták még. Egy ilyen óriási, és feltehetőleg igen öreg szivacs felfedezése is rámutat, mennyi mindent lehet még tanulni a mély és tiszta tengeri környezetben.

Az élőlény pontos életkora ismeretlen. A korábban, sekélyebb vízben felfedezett nagyobb szivacsok közt akadt 2 300 éves is, így könnyen elképzelhető, hogy a jelenlegi óriás is több ezer esztendeje él a mélyben. Az sem kizárható, hogy az újonnan felfedezett szivacs egy eddig ismeretlen fajhoz tartozik.

Az állatot a kutatók tavaly fedezték fel, mikor egy távirányítású szerkezettel hajtottak végre merülést. Az expedíciót az Okeanos Explorer nevű hajóról vezették, amely jelenleg a Mariana-árok kutatásában vesz részt.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik