Tudomány

A tudósok bebizonyították, hogy a halaknak is vannak érzéseik

Rossz hír a halevőknek: egy tanulmány megcáfolta azt a közkeletű hiedelmet, hogy az uszonyosok nem érző lények.

A halaknak elég apró az agyuk, ráadásul agykérgük sincs, ami miatt sokan buta, érzelemnélküli lényeknek tartják őket. Az újabb tanulmányok szerint azonban korántsem ilyen egyszerű a helyzet. Mint kiderült, viszonylag sok összetett gondolkodást igénylő feladattal elboldogulnak – köztük az eszközhasználattal, a navigációval és a társadalmi pozíciók megkülönböztetésével is.

Sőt egy, a Proceedings of the Royal Society B című lapban megjelent kutatás szerint érzelmeik is vannak. Az Institute of Aquaculture kutatói azt találták, hogy a zebrahalak például ún. „érzelmi lázzal” reagálnak a stresszre: ilyenkor jelentősen megemelkedik a testhőmérsékletük.

A kutatók hat zebrahal-csoportot vizsgáltak. Egy plexilapokkal hat részre osztott akváriumba tették őket; mindegyik részben különböző volt a víz hőmérséklete. A kamrák összeköttetésben álltak egymással, így a halak átúszhattak egyikből a másikba.

A kutatók hagyták, hogy a halak hozzászokjanak a vízhez, majd három csoportot hálók segítségével elzártak a többiektől – ezzel stresszhelyzetbe hozták őket. Ezután az összes halat beengedték a központi kamrába, és megfigyelték a mozgásukat. Mint kiderült, a korábban „bebörtönzött” halak azonnal a melegvízű kamrákba úsztak, míg azok, amelyeket nem zártak el a társaiktól, ott maradtak, ahol voltak. A melegvízű kamrákba siető halak testhőmérséklete rövid idő alatt egy-két fokkal megemelkedett.

A kutatók következtetése szerint a rövid időre elzárt halak azért úsztak a melegvízű kamrákba, mert érzelmi lázat éltek át. Mint írták, felfedezésük „egyértelműen cáfolja azt a vélekedést, hogy a halaknak ne lenne tudatuk”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik