Külföld
A fabric cap used to measure brain activity can be seen in a new laboratory at the University of Potsdam in Potsdam, Germany, 12 October 2015. For the teaching and research focus 'Heterogeneity and Inclusion,' around 5.1 million euros are being invested in a new building. Six professors for Inclusion Pedagogy will have 950 square meters of office space available to them. Photo: RALF HIRSCHBERGER/ZB

Végleg bebizonyosodott, nincs különbség a nők és a férfiak agya között

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 11. 01. 18:34

Egy rakás humorista húzhatja ki repertoárjából a rosszízű poénokat. A tudomány egyenlőségjelet tett a két nem agya közé.

A Rosalind Franklin Egyetemen készült kutatást Lise Elliot vezette, a vizsgált férfiak és nők (figyelték, hogy a címben nők és férfiak volt, itt meg szándékosan férfiak és nők? Előre az egyenlőség útján) hippokampusza az összehasonlítás során ugyanakkora volt, a 6000-nél is több MRI-felvétel csak minimális eltérést mutatott.

A nemek agyi különbségei ellenállhatatlan témát nyújtanak azoknak, akik a nők és a férfiak közti különbségekre kíváncsiak. Ezek néha nagy port kavarnak, mi több adatforrásból dolgozhattunk, és nagyszámú minta alapján vethettük össze a különbségeket. Úgy találtuk, hogy ezek a különbségek gyakran triviálisak, vagy nem is léteznek, mondta Lise Elliot.

A hippokampusz felel a rövid és hosszú távú emlékek tárolásáért, összeköti az érzelmeket és az érzékszerveket.

Eddig sokan azt hitték, hogy a nők agyában a hippokampusz sokkal nagyobb, ezzel magyarázták, hogy miért tudják jobban kifejezni az érzelmeiket, és miért jobb a verbális memóriájuk, mint a férfiaknak.

A tanulmányban több kutatást is megemlítenek, amelyek a férfiak és nők agyát vizsgálták. A corpus calosumról (ez az idegcsoport köti össze a két agyféltekét) korábban feltételezték, hogy teljesen más módon dolgozza fel a beszédet, a kutatás vezetője azonban nem talált erre utaló jeleket.

Rengetegen hiszik azt, hogy van férfi és női agy. De ha a legnépszerűbb tanulmányok mögé nézünk – ha az összes adatot vizsgálod –, gyakran rájöhetünk, hogy ezek a különbségek elenyészők.

(Wired)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.