Tudomány

Katasztrofális napkitörésre készül a Fehér Ház

A hatalmas elektromágneses impulzus hatására használhatatlanná válnának az elektromos eszközök, mobiltelefonok, hitelkártyák, sőt még az internet is, ez pedig jelenlegi civilizációnk végét jelentené – írja be a Daily Mail.

A napkitörés oka a napkorona mágneses térkonfigurációjának instabilitása. Az energiafelszabadulás és a változó mágneses energia miatt a korona anyagának egy része kilökődik. A Napnak ugyan van állandó aktivitása – napszél – a kitörés azonban jóval intenzívebb.

Ezek nagy része szerencsére elkerüli a Földet, azonban egyes elképzelések szerint 100 évenként bolygónkat is fenyegeti egy-egy nagyobb kitörés.

Az utolsó ilyen eset 1859-ben volt – az ún. Carrington-esemény. Akkor távíróoszlopok és -irodák gyulladtak ki, és egész Európa és Észak-Amerika szerte elment az áram. Kutatók úgy gondolják, a legnagyobb kitörés 500 éve lehetett.

Az Amerikai Tudományos Akadémia 2008-as kutatása szerint egy ilyen kitörésnél a kár elérhetné a

2,6 billió dollárt.

A jelentés szerint az extrém napkitörés után akár hónapokig is eltarthat az áramkimaradás, ha a transzformátorok olyan súlyosan sérülnek. John P. Holdren, a Tudomány- és Technológiapolitikai Hivatal elnökhelyettese szerint egy ilyen kitörés valóban nehéz helyzet elé állítaná a nyugati civilizációt.

A katasztrófa egyszer már nagyon közel volt 2012-ben, akkor azonban a kitörés elkerülte a Föld pályáját. A tudósok előrejelzése szerint 2022-re 12 százalék esélye van annak, hogy egy kitörés elérje bolygónkat.

A Fehér Ház a kutatás hatására hatlépcsős válságtervet készít az Egyesült Államok védelmére. A tervek között szerepel az előrejelzési technológia fejlesztése, valamint a mérés pontosítása egy, a Richter-skálához hasonló módszerrel. Az űridőjárás fő veszélye az, hogy a műszerek jelenleg csak 15-60 perccel előre tudnak jelezni. Egy esetleges új műhold és földi berendezésnek köszönhetően ez az intervallum kiszélesedhetne.

A kormány első lépésként le is cserélte a korábbi napviharokat előrejelző műholdakat. Azon is dolgoznak, hogy a transzformátorok valamiképpen védve legyenek egy nagyobb napkitöréssel szemben. Ugyanakkor rengeteg tennivaló maradt. Az amerikai kormány nemzetközi összefogásban gondolkozik.

Idén márciusban egy nagyobb kitörés világszerte problémát okozott a távközlésben. A tanulmányok szerint

egy masszív kitörés a GPS-eket, a távközlést és a műholdakat is megzavarhatja, akár eszméletvesztést is okozhat. Ennek hatására nem csak a légi- és vonatközlekedés bénulna meg, hanem az autózás is ellehetetlenülne – az olajfúrók nagy része ugyanis éppen a GPS rendszert használja fel.

Szakértők szerint hasznos lehet 72 órára elegendő ivóvizet, élelmiszert és gyógyszert elraktározni vészhelyzet esetére. Szélsőségesebbek már a világvége utáni hosszú évekre készülnek. Van olyan elképzelés is, amely szerint a megoldás egy fémhálóval fedett terület – az ún. Faraday kalitka – lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik