Tudomány

A legnagyobb természeti fenyegetés a légkörön kívülről leselkedik ránk

Egy komoly napkitörés a hurrikánoknál és földrengéseknél is nagyobb károkat okozna. Épp mostanában esedékes a következő.

Ha feltesszük magunknak a kérdést, hogy melyek a természet legpusztítóbb erői, valószínűleg a hurrikánokat és a földrengéseket említenénk, holott az atmoszférán kívülről jóval nagyobb fenyegetésnek vagyunk kitéve: a napviharoknak.

A Mic.com azt írja: a történeti adatokból arra következtethetünk, hogy mostanában van itt az ideje egy olyan hatalmas napkitörésnek, ami súlyos hatásokkal járhat mai, technológiai alapú világunkra: sok millió ember akár évekig is áram nélkül maradhat, az elektromos rendszerekben okozott kár értéke pedig a kétezer-milliárd dollárt is elérheti. Komoly és hosszan tartó leállások lehetnek a kommunikációban, a légi közlekedésben, vagy éppen a közmű-ellátásban is.

A biztosítási piac szereplői épp két éve készíttettek egy kockázatelemző kutatást az amerikai Atmoszférakutató- és Elemző Intézettel. Ebből kiderül, hogy különösen komoly napkitörések hatásának nagyjából minden százötvenedik évben van kitéve a bolygónk, az utolsó ilyen esemény 1859-ben történt. Vagyis azóta már eltelt 156 év, tehát igencsak esedékes a következő alkalom. Márciusban az Egyesült Királyság kormánya adott ki olyan dokumentumot, mely a napkitörések kockázatát a vulkánkitörésekhez vagy a járványokhoz hasonló szinten említi.

Az 1859-es napkitörés idején még nem volt ekkora kitettségünk az elektromosságnak, az egyetlen elterjedtnek mondható elektromos eszköz a távíró volt. A napvihar azonban még ebben a kezdetleges rendszerben is komoly károkat okozott, a feljegyzések azt is említik, hogy sok távíró-kezelőt áramütés, égési sérülések értek. 1989 márciusában a kanadai Quebecben és környékén okozott a jelenség széles körben áramkimaradást és hatmilliárd dollárnyi kárt.

A tudósokra az a feladat vár, hogy pontosan megjósolják a komoly napkitörések bekövetkeztét, hogy az áramszolgáltatók, nagyvállalatok előre felkészülhessenek és csökkentsék a károk mértékét, akár tervezett áramszünetekkel, korlátozásokkal az esemény idején. A Mic.com által megkérdezett kutató viszont azt mondta: a legnagyobb baj, hogy meg tudják ugyan jósolni, mikor éri el egy mágneses vihar a Földet, de a mágnesesség irányát nem, bajt viszont csak az okoz, ha az iránya ellentétes a Föld mágneses mezejével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik