Tudomány

A miniszterelnök, aki becsületből ölte meg magát

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 04. 03. 16:18

"Szószegők lettünk - gyávaságból ... A gazemberek oldalára álltunk ... Hullarablók leszünk! a legpocsékabb nemzet" - írta Teleki Pál, mielőtt főbe lőtte magát 1941. április 3-án.

Korábban a témában:

Teleki Pál földrajzot, jogot és államtudományt tanult, nemzetközi szaktekintélyként teljes erejével küzdött a magyar érdekekért a Verailles-i béketárgyalásokon. Ő készítette el az igazságos új határok kijelölése érdekében a híres “vörös térképet” az 1910-es népszámlálás eredményei alapján. Horthy Miklós 1920 nyarán nevezte ki először miniszterelnöknek, de miután IV. Károly első visszatérési kísérlete során a legitimizmus gyanújába keveredett, 1921 áprilisában lemondott.

Az ő miniszterelnöksége alatt született meg a numerus clausus törvénye, ami a magyarországi nemzetiségek arányában osztotta el a felsőoktatási helyeket. Elsősorban az egyetemeken magas arányban jelen levő zsidók ellen irányult. Lemondása után Teleki a budapesti egyetem közgazdaság-tudományi karának dékánja, a mai Műegyetem elődje, a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora lett. Ő vezette a Térképészeti Intézetet, amelynek alagsorában nyomtatták 1925-ben a nemzetközi botrányt okozó hamis frankokat. A hamisítás célja a francia gazdaság romba döntése volt, a szálak a legmagasabb kormánykörökig vezettek.

A nagypolitikába kultuszminiszterként tért vissza 1938-ban, majd 1939-től ismét kormányfővé nevezték ki, a tisztséget haláláig viselte. Ebben a két évben lépett hatályba a második zsidótörvény, visszacsatolták Kárpátalját és Észak-Erdélyt. Igyekezett minden eszközzel kimaradni a háborúból, az egyre nagyobb német nyomás ellen az angolszász hatalmak felé keresett kapcsolatot. Nyíltan szembeszállt Hitlerrel, amikor – a kormányzóval egyetértésben – nem engedélyezte, hogy német csapatok Magyarországon keresztül haladva indítsanak délről is támadást Lengyelország ellen.

A háború kirobbanása után lengyelek százezreinek nyújtott menedéket, de 1940 novemberében hazánk csatlakozott a háromhatalmi egyezményhez. Utóbbi nyilván nem szolgálta Teleki céljait, ezért kötött decemberben örök barátsági szerződést Jugoszláviával. Csakhogy Hitlernek más céljai voltak, amihez magyar segítségre is igényt tartott. Magyar részről a délszláv állam elleni támadás újabb revíziós sikert jelentett volna, ám Nagy-Britannia világossá tette: ez a lépés kiváltja a hadüzenetet.

A miniszterelnök két tűz közé került, nem látta a kiutat és összeomlott, 1941. április 3-án, a Jugoszlávia elleni német felvonulás másnapján a Sándor palotában lévő lakosztályában főbe lőtte magát. Búcsúlevelét Horthy Miklós kormányzónak címezte: “Főméltóságú Úr! Szószegők lettünk – gyávaságból – a mohácsi beszéden alapuló örökbéke szerződéssel szemben. A nemzet érzi, és mi odadobtuk becsületét. A gazemberek oldalára álltunk – mert a mondvacsinált atrocitásokból egy szó sem igaz! Sem a magyarok ellen, de még a németek ellen sem! Hullarablók leszünk! a legpocsékabb nemzet. Nem tartottalak vissza. Bűnös vagyok. Teleki Pál”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Swedish 15-year-old girl Greta Thunberg holds a placard reading "School strike for the climate" during a protest against climate change outside the Swedish parliament on November 30, 2018. - In more than hundred cities across Sweden, environmentalists have organised protests, partly inspired by Greta Thunberg, who strikes every Friday against climate change outside the parliament since several months. UN's annual climate talks which this year will take place in Poland starts on December 2, 2018. (Photo by Hanna FRANZEN / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.