Tudomány

Győztek a bolsevikok

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2014. 11. 07. 15:00

A Téli Palota ostroma cseppet sem volt olyan véres, mint ahogy később kiszínezték, de tény: 1917. november 7-én a bolsevikok átvették az uralmat Oroszország felett.

 

Korábban a témában:

A pétervári forradalom 1917 márciusában lemondatta II. Miklós cárt, a Lvov herceg majd Alexander Kerenszkij vezette ideiglenes kormány pedig egy polgári, demokratikus rendszert hívott életre. A bolsevikoknak viszont mindez nem volt elég: Lenin permanens forradalmat hirdetett, azaz a demokratikus átalakulást csak az általa megteremteni kívánt szocialista berendezkedés „előszobájaként” kezelte. A helyzet pedig nekik kedvezett, a világháborús szerepvállalás, a gazdaság közeli összeomlása egy újabb forradalomnak kedvezett – írja a Rubicon.hu.

Első kísérletük elvetélt, de 1917 szeptemberében a bolsevikok igazi diadalmenetbe kezdtek az Orosz Birodalmat behálózó szovjetekben. A sikerek nyomán október 23-án úgy döntöttek úgy, hogy eljött az ideje az erőszakos hatalomátvételnek. Az események november első napjaiban gyorsultak fel, amikor a leszerelt pétervári katonák zöme, majd a Péter-Pál-erőd helyőrsége is csatlakozott a szervezkedéshez. Az ideiglenes kormány is akcióba lépett, fegyvereseivel november 6-án megszállta a mozgalom legfontosabb központjait, valamint a város középületeit.

A bolsevizmus atyja:

Lenin csak másnap érkezett a fővárosba, Pétervárra, a sorsdöntő órákban Trockij irányította bolsevik összeesküvést, megszervezte a másnapi akció tervét. Ez volt később a nagy októberi forradalom, a dátumok kavarodása abból adódik, hogy Oroszország akkor még nem állt át a Gergely-naptárra, így 13 nap “csúszásban” volt. A hatalomátvétel tehát november 7-én reggel kezdődött, a bolsevikokat támogató katonaság lezárta a fővárosba vezető utakat, majd megkezdte a kulcsfontosságú köz- és kormányépületek elfoglalását.

Estig komolyabb vérontás nélkül a bolsevikok kezére került a város, a kormány kezén már csak a Téli Palota maradt. Az ostrom háromnegyed 10 körül indult meg, az épület pedig – a később megalkotott mítosz szerint – az Auróra cirkáló jeladása után, komoly harcok árán került a puccsisták kezére. A valóságban azonban a palota védelme ekkor már igencsak gyér volt, elfoglalása nem igényelt komolyabb erőszakot. A benyomuló vörösök elfogták az őrséget, a kormánytagokat, Oroszországban pedig egy merőben új korszak kezdődött.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.