Tudomány

Győztek a bolsevikok

A Téli Palota ostroma cseppet sem volt olyan véres, mint ahogy később kiszínezték, de tény: 1917. november 7-én a bolsevikok átvették az uralmat Oroszország felett.

 

A pétervári forradalom 1917 márciusában lemondatta II. Miklós cárt, a Lvov herceg majd Alexander Kerenszkij vezette ideiglenes kormány pedig egy polgári, demokratikus rendszert hívott életre. A bolsevikoknak viszont mindez nem volt elég: Lenin permanens forradalmat hirdetett, azaz a demokratikus átalakulást csak az általa megteremteni kívánt szocialista berendezkedés „előszobájaként” kezelte. A helyzet pedig nekik kedvezett, a világháborús szerepvállalás, a gazdaság közeli összeomlása egy újabb forradalomnak kedvezett – írja a Rubicon.hu.

Első kísérletük elvetélt, de 1917 szeptemberében a bolsevikok igazi diadalmenetbe kezdtek az Orosz Birodalmat behálózó szovjetekben. A sikerek nyomán október 23-án úgy döntöttek úgy, hogy eljött az ideje az erőszakos hatalomátvételnek. Az események november első napjaiban gyorsultak fel, amikor a leszerelt pétervári katonák zöme, majd a Péter-Pál-erőd helyőrsége is csatlakozott a szervezkedéshez. Az ideiglenes kormány is akcióba lépett, fegyvereseivel november 6-án megszállta a mozgalom legfontosabb központjait, valamint a város középületeit.

A bolsevizmus atyja:

Lenin csak másnap érkezett a fővárosba, Pétervárra, a sorsdöntő órákban Trockij irányította bolsevik összeesküvést, megszervezte a másnapi akció tervét. Ez volt később a nagy októberi forradalom, a dátumok kavarodása abból adódik, hogy Oroszország akkor még nem állt át a Gergely-naptárra, így 13 nap “csúszásban” volt. A hatalomátvétel tehát november 7-én reggel kezdődött, a bolsevikokat támogató katonaság lezárta a fővárosba vezető utakat, majd megkezdte a kulcsfontosságú köz- és kormányépületek elfoglalását.

Estig komolyabb vérontás nélkül a bolsevikok kezére került a város, a kormány kezén már csak a Téli Palota maradt. Az ostrom háromnegyed 10 körül indult meg, az épület pedig – a később megalkotott mítosz szerint – az Auróra cirkáló jeladása után, komoly harcok árán került a puccsisták kezére. A valóságban azonban a palota védelme ekkor már igencsak gyér volt, elfoglalása nem igényelt komolyabb erőszakot. A benyomuló vörösök elfogták az őrséget, a kormánytagokat, Oroszországban pedig egy merőben új korszak kezdődött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik