Tudomány

Egy Boeingnél is nagyobb állatot találtak

A most felfedezett Dreadnoughtus 65 tonnát nyomott, amivel mai tudásunk szerint ő a földön valaha élt legnagyobb szárazföldi állat, amelynek testtömegét hitelesen meg tudták állapítani.

A tudósok a hátsó és a mellső lábak csontjai alapján határozták meg a Dreadnoughtus schrani súlyát, amely 77 millió évvel ezelőtt élt a mai Argentína területén. A vizsgált egyed úgy nyomott 65 tonnát, hogy még növésben volt, vagyis a kifejlett egyedek feltehetően még nehezebbek lehettek. Az összehasonlítás kedvéért egy megtermett afrikai elefántbika súlya öt tonna, a félelmetes Tirannosaurus rex nyolc tonna volt. Még egy Boeing 747-es is „csak” 50 tonnát nyom – írja a The Washington Post.

A név, Dreadnoughtus félelem nélkülit jelent, ami gyakorlatilag mindent elárul az egykori táplálékláncban betöltött szerepéről. Szinte elképzelhetetlen, hogy a felnőtt állatokat bármilyen ragadozó is meg merte volna támadni. A méretnek azonban ára is volt. A csontok vizsgálata alapján valószínű, hogy ha a monstrum valamilyen módon a földre került, többé nem volt képes felállni. Egy botlás szó szerint az életébe kerülhetett – mondja Kenneth Lacovara paleontológus, a Drexel Egyetem munkatársa.

Feltehetően nem is élte sietősen az életét. Növényevő volt, 11 méteres nyakának köszönhetően pedig nem kellett túl sokat sétálnia a napi betevő megszerzéséért. Viszont aludni sem volt sok ideje, egy ekkora test életben tartása érdekében csaknem napi 24 órában ennie kellett. A lelőhelyről az óriáshüllő csontvázának 70 százaléka előkerült, amely alapján igen sokat lehet róla megtudni. A sauropodákhoz tartozott, hatalmas testéhez hosszú nyak és hosszú farok tartozott. Bár a koponyája nem került elő, rokonait ismerve nem lehetett túl nagy: e 65 tonnás állat feje akkora lehetett, mint egy lóé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik