Tudomány

40 méter hosszú, 50 tonna, 34 centis ujjperce van. Mi az?

Hát persze, hogy egy óriási dinoszaurusz. Franciaországban fedezték fel.

Hatalmas dinoszaurusz 34 centiméteres ujjpercét fedezték fel Franciaországban. A csont olyan fajhoz tartozott, amelynek testhossza a 40 métert is meghaladta, a leletre a Franciaország nyugati részén fekvő Angeac-Charente-ben bukkantak rá július 25-én. Az angouleme-i múzeum vezető régésze szerint a felfedezés a lelőhely kivételes gazdagságát bizonyítja.

“A szauropodákhoz tartozó egyed csontkövületére egy paleontológiát tanuló diák bukkant rá. A dinoszauruszoknak ehhez a csoportjához négylábú, növényevő állatok tartoztak” – magyarázta Jean-Francois Tournepiche, a múzeum vezető régésze.
“Arról az ujjpercről van szó, amelyik a karmot hordozza. A keratinból álló karom nem maradt fenn, ám a csonton látszik még a lenyomata” – tette hozzá Tournepiche.

Az Angeacban azonosított szauropoda az egyik leghatalmasabb volt az ismert dinoszauruszfajok közül. Egyedei akár 40 méteresre is megnőttek, súlyuk ötven tonna körül lehetett.

A világ legnagyobb szauropoda-combcsontját is ezen a helyen fedezték fel 2008-ban, majd 2010 nyarán ki is ásták. A tudós szerint beigazolódott a feltevésük, hogy igen fontos lelőhelyet találtak: négy év alatt összesen 4000 kövületet és sok ezer töredéket tártak fel. A leletek alapján hét dinoszauruszfajt azonosítottak, többségük ornitomimoszaurusz, más néven madárutánzó gyík. Közülük harminc egyed maradványait számolták össze a lelőhelyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik