Tudomány

Hazatér a magyarosaurus

Az erdélyi Hátszeg (Hateg) mellé szállítják "haza" a magyarosaurus dacus nevű törpe dinoszaurusz élethű mását.

A 70 millió évvel ezelőtt élt, több mint öt méter hosszú, de mégis törpének számító dinoszaurusz a Hátszeg melletti geoparkba, a tervezett Erdélyi Dinoszaurusz múzeumba kerül. Az életnagyságú szobor elkészítésében paleontológusok, geológusok és művészek működtek együtt, az alkotók a legapróbb tudományos részletekre is tekintettel voltak.

A magyarosaurus maradványait báró Nopcsa Ferenc fedezte fel a család birtokán, és írta le 1915-ben. A hüllő kis méretét a szakértők azzal magyarázzák, hogy a dinoszauruszok többségétől elzártan, egy szigeten fejlődött ki és élt, melyen a növényevő állatnak csak korlátázott mennyiségű élelem állt a rendelkezésére.

A makett megteremtőjét, Brian Cooleyt a világ egyik legelismertebb paleoszobrászaként mutatja be a bukaresti egyetem, akinek dinoszauruszrekonstrukciói több amerikai, kanadai és japán múzeumban megtalálhatók. Az őshüllőmakettet – mielőtt Hátszegre érkezne – Európa megannyi geoparkjában kiállítják rövid időre. Egy kanadai forgatócsoport is vele tart, hogy dokumentumfilmet készítsen a fogadtatásáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik