Tudomány

Nőiessé vált az emberiség

A mai macsó, agresszív férfiállat is pityergő kis ovis őseinkhez képest - fajunk legnagyobb szerencséjére ugyanis az ember tesztoszteronszintje mára sokat csökkent.

Amíg a homo sapiens terepjáróból üvöltöző, kigyúrt kopaszokból állt, fejlődni sem volt képes. Egyeduralmuk 200 ezer éve, a faj kialakulásával kezdődött, és napjaink előtt 50 ezer évvel áldozott le. Ekkorra teszik ugyanis tudósok a szimbolikus művészet, a – csontból és hőkezelt kovakőből készített eszközök készítését és használatát jelentő – fejlett technológia, a halászat megjelenését.

Csontjainkra van írva az agresszió

Mi történt 50 évezrede? A homo sapiens “megnyugodott”, az agresszió helyét átvette az együttműködés vágya. A Duke és a Utah Egyetem kutatói összesen 1400 emberi koponyán a férfi nemi hormon szintjének változását vizsgálták és hasonlították össze a látványos fejlődés megindulásával. A tesztoszteron ugyanis nyomot hagy a koponyán.

A különböző korokból származó csontok világos folyamatot rajzoltak: a fej formája finomodott, kerekebbé vált, a szemöldökcsontok visszahúzódtak. Mindez pedig a tesztoszteron szintjének folyamatos csökkenésének jelei. Az ősi homo sapiens és a modern emberi koponya formája épp olyan eltérést mutat, mint a ma élő magasabb és alacsonyabb tesztoszteronszintű emberek arca – nyilatkozta Robert Cieri, a Utah Egyetem munkatársa. A bal oldalt látható fotót is ő készítette.

Együttműködni csak “nyugodt” emberek képesek

A kevesebb férfi nemi hormon az egyed szintjén pedig azt eredményezte, hogy az ember kiválóan képes megérteni, “elfogadni” fajtársait, és akár teljesen idegenek is könnyen, hatékonyan tudnak együttműködni. A kutatók úgy vélik, a népsűrűség növekedésével csökkent az emberekben a férfi nemi hormon szintje, miáltal arcunk egyre nőiesebbé vált.

Nézzünk csak a tükörbe. Az állatvilág más tagjaihoz képest gyengék vagyunk, lassúk, védtelenek. Az emberiség esetében nemcsak a fejlődés, maga a túlélés záloga is egyedül a közösség volt, a technikai szint emelése, ami elképzelhetetlen együttműködés, tolerancia nélkül. Agresszív egyedek erre alkalmatlanok. Jelenleg úgy tűnik, az innováció, a művészetek, a kultúra és az első “civilizációk” létrejötte együtt ment végbe temperamentumunk változásával.

A tesztoszteron

A tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon, amelyet ugyan sokkal kisebb mennyiségben, de a női szervezet is előállít. A megfelelő agyműködés, a csont- és izomtömeg, a zsíreloszlás, az energiatermelés és a szexuális funkciók működésében játszik szerepet. A tesztoszteron hatására jön létre a nemi vágy, de az agresszió is, és ez a hormon felelős a férfi nemi jelleg kialakulásáért.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik