Élet-Stílus

A napsütés miatt vagyunk agresszívek?

A hunyorgás lehet a ludas.

Marzoli és kollégái azt az elméletet akarták megvizsgálni, hogy az arckifejezések olyan mértékben szabályozhatják a hangulatot, hogy egy ember mosolyának intenzitása összefügg a boldogságával, beteljesedésével és élettartamával. A mostani kutatásban a napfény által kiváltott hunyorgás/szemöldökráncolás és a résztvevők érzelmi állapota közötti kapcsolatot vizsgálták.

A kísérletben 137 tizennyolc és negyven év közötti nő és 145 tizennyolc és harminckilenc év közötti férfi vett részt. Az alanyokat a strandon tesztelték, két csoportra osztva: az egyik viselt napszemüveget, a másik nem. Néhányan a napfénynek háttal, mások a napfénnyel szemben sétáltak. A résztvevőket véletlenszerűen választották ki a járókelők közül, és nem tájékoztatták őket a tudományos hipotézisről. Az alanyok egy Likert-skálát tartalmazó kérdőíven számoltak be a haraggal és az agresszióval kapcsolatos személyes érzéseikről.

Az eredmények azt mutatták, hogy a nappal szemben állók nagyobb mértékű agresszivitásról számoltak be, mint azok, akik háttal voltak a napfénynek. A kérdőívben az alanyok választhattak a harag és a keserűség kifejezése között, és a kutatásban egyértelműen a harag felé hajlottak a válaszok.

Kíváncsi a folytatásra? Olvassa el a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik