Tudomány

Azért vannak a jó barátok…

Ughy Márton
Ughy Márton

2014. 07. 30. 05:44

Hogy erkölcsöt és empátiát tanuljunk tőlük?
Korábban a témában:

A chicagói Loyola Egyetem Stritch Orvosi Iskolájának nemrég megjelent tanulmánya azt állapította meg, hogy a gyerekkori barátságoknak alapvető szerepe van a felnőttkori személyiség szempontjából.

Az emberek társas lények a fejlődésük minden szakaszában […] és minden szakasznak megvannak az elérendő céljai” – magyarázta az eredményeket a pszichológiai kutatást vezető Theodote K. Pontikes. “A gyerekkori interakciókból tanuljuk az empátiát: megértjük, hogy mások másképp éreznek és gondolkodnak. Ez a folyamat megkönnyíti a problémamegoldó képesség és a kritikus gondolkodás kialakulását, miközben az is gyakorolható, hogy egy esetleges konfliktust hogyan kell tisztelettel kezelni.” A gyerekkori barátságból nemcsak a kapcsolatokról tanulnak a gyerekek, hanem a szeretetről és az empátiáról is.

A pszichológusok elmondása szerint a gyerekek fejlődését és beilleszkedését a szülők nagyban segíthetik. Egyrészt azzal, hogy maguk is példaértékű kapcsolatokat ápolnak a többi szülővel, másrészt pedig azzal, hogy odafigyelnek és aktívan érdeklődnek a gyermek élete iránt. Az egészséges fejlődéshez ugyanis elengedhetetlen, hogy a gyermek fenntartások nélkül legyen képes elmesélni mind bánatát, mind örömét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.