Tudomány

Először mutatott be működő összelegózható telefont a Google

A héten megrendezett Google I/O fejlesztői konferencián mutatták be először működés közben a Project Ara keretében készülő cserélhető elemekből álló mobiltelefont.

A Google csütörtökön mutatta meg a már nagyon várt csodatelefont, ez volt a Google kkonferenciájának egyik legnagyobb lelkesedéssel fogadott újdonsága. Az összelegózható telefont most először kapcsoltálk be a publikum előtt, és bár a bemutató közben újraindult és le is fagyott, a szakértő közönség így is ovációval fogadta.

Az azért tisztán látszik, hogy a legótelefon még messze van a piacra kerüléstől. Az egyik legnagyobb probléma a dizájn, az eddigi látványtervek egy nagyon szép, tenyérbe simuló vékony telefont sejtettek, a mostani prototípus viszont egyelőre csúnya és összetákolt. Ráadásul úgy kéne megoldani a készülékdizájnt, hogy ne rejtse el a modularitást, hanem messziről lehessen látni, hogy ez egy darabokból összerakott telefon.

A másik probléma az elemek összekötése úgy, hogy stabil, és bontható is legyen egyszerre (ráadásul az interfészek megfelelő adatátviteli tulajdonságokkal rendelkezzenek).

A moduláris mobiltelefon először a Motorola projektje volt, akkor került a Google-hoz, amikor az 2012-ben felvásárolta azt. Bár azóta már túl is adtak a cégen, a Google megtartotta a Motorola szinte összes szabadalmát és kísérleti projektjét. Jelenleg a Google ATAP (Advanced Technology and Project Lab) nevű kutatási részlege foglalkozik az összerakható mobiltelefon fejlesztésével. Ők dolgoznak egyébként a Google térben látó tabletjén is, ami szintén szerepelt a mostani konferencia sztárjai között.

Az Ara lényege az, hogy olyan LEGO-szerű telefonalkatrészcsaládot hozzanak forgalomba, amiből bárki összerakhatja a saját tökéletes telefonját. Az egyes elemek egyszerűen cserélhetők, ha egy felhasználónak pl. nagyobb akkumulátorra vagy profibb kamerára van szüksége, akkor olyat választ a telefonba, ha pedig feleslegesnek ítél meg egy funkciót, kihagyhatja azt a hardverelemet, és választhat helyette mondjuk egy még nagyobb kapacitású akksit. Hasonlóan válassztható pl., a képernyő felbontása vagy akár a processzor és a memória mérete is.

A konfigurálhatóságnak két fontos előnye van, az egyik az, hogy optimalizálni tudjuk azt, hogy minden hardverelemből olyat válasszunk, ami számunkra anyagilag és tudásban megéri a pénzt, a másik pedig az, hogy az elemeket idővel cserélni lehet, azaz az Ara sokkal hosszabb élettartammal rendelkezhet, mint egy évente cserélhető fix telefon. Ha valamelyik alkatrész elromlik vagy elavul, csak azt az egy elemet kell kicserélnünk, a Google szerint ez akár 5-6 évre is fel tudja tolni a telefon felhasználási idejét.

De nem csak a hardverkonfiguráció változtatható, hanem egy tervezőprogrammal telefonunk kinélzetét, stílusát, színét, hangulatát is összeállíthatjuk, felhasználva saját fotóinkat és ötleteinket – az Ara a Google szerint a kreatív emberek telefonja lesz.

A Google már most megpróbál bevonni külső fejlesztőket a munkába. Paul Eremenko, a projektvezetője bejelentette, hogy a nyárra 100,000 dollár díjazású versenyt írnak ki Ara-kompatibilis építőelemek tervezésére, amit továbbiak követnek, ráadásul az első, áprilisban lezajlott Ara fejlesztői konferencia után idén két továbbit is terveznek.

A mostani tervek szerint az első Ara készülékek ősszel már a fejlesztők rendelkezésére állnak, korlátozott, de publikusabb széria pedig 2015 elejére várható, hasonlóan a Google Glass Explorer kiadásához. A készülék állapotát tekintve még ez is optimista jóslatnak tűnik. Az árazásról még nem tudni semmit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik