Tudomány

Streetart-térképet csinált a Google

Az új kulturális kezdeményezéssel menedéket tudnak nyújtani a kreatív alkotásoknak a világ minden tájáról. Szerintük a graffiti művészet, amit meg kell óvniuk a pusztulástól.

Tegnap jelentette be a Google, hogy elindította Street Art Projectjét, aminek köszönhetően több, mint 5000 graffitit és készítőiket mutatnak be a világ minden tájáról. A már megszokott térképen (Google) kereshetjük meg az egyes országok graffiti művészeinek mukáit, Amerikától Svájcig láthatunk képeket Bolíviából, Spanyolországból, Angliából és Mexicóból.  Magyarország sajnos még nem került fel a streetart-térképre, pedig tudnánk mit mutatni a nagyvilágnak.

Amit Sood, a Google Kulturális Intézet igazgatója szerint a projekt célja, hogy a utcai falfestmények mindenki számára elérhetőek legyenek és ezt a hatalmas szabadtéri galériát korlátok nélkül élvezhesse bárki. Nem csak képekről beszél, a Google streetview utcaképéhez hasonlóan szétnézhetünk galériák kiállításain is, legyen az akár Bogotában.

Felhívta a figyelmet arra, hogy mára teljesen megfordult a világ, a graffiti már nem vanadlizmusnak számít, sokkal inkább művészetnek, ezért meg kell védeni a műfajt.

Az utcai falfestmények nagy része azonban rövid életű, mert a hatóságok és a gazdasági érdekek így kívánják. Ezt bizonyítja, hogy tavaly megsemmisítették az ikonikus 5 Pointz nevű művésztelepet Queensben. Ez a telep a burjánzó graffiti Mekkája volt, de lebontották, hogy helyére sokemeletes luxus öröklakást építsenek. A helyi művészek fel is lázadtak, de nem tudták megmenteni.

A 5 Pointz közösséget épített, mára azonban csak fotókon emlékeznek meg róla. „Ezek a műalkotások az utcáinkat díszítik és nem láthatók örökké. Emiatt örülünk annak, hogy a világ minden tájáról együttműködhetünk a partnereinkkel, így segítve őket abban, hogy elmeséljék saját street art történeteiket” – fogalmaz Sood.


.
A galériában szereplő képek minden esetben a természetes környezetükben lettek lefotózva, így a néző megértheti, hogy mi inspirálta a művészeket, és hogyan alkottak az általában ijesztően szürke környékből jobb helyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik