Tudomány

Miért csóró egész Kelet-Európa?

A Google a barátunk, tartja az ismert tech-mondás, de miért van az, hogy ha elkezdjük begépelni egy kelet-európai ország nevét, akkor azt a szegénységgel párosítja.

Lassan négy éve, hogy a Google elindította az autocmplete szolgáltatást, ami egy olyan keresőoptimalizáló, ami helyettünk fejezi be a keresett szót, kifejezést. Vagy legalábbis felkínál találatokat.

Ha elkezdjük azt begépelni, hogy „[adott ország] miért annyira…”, akkor a legtöbb kelet-európai ország esetében a „szegény” kifejezést dobja fel elsőnek – számol be a keresési eredményekről a The Atlantic. Ebben az esetben jó, ha angolul keres az ember, vagyis „Why is [az ország angolul] so…?”, az első találatok egyike pedig a „poor”, vagyis szegény. De csórónak is fordíthatjuk.

Kép: The Atlantic

A lenti térképen az látszik, hogy a balti államok többségében ez az első találat, de Ukrajnában, Romániában, Szlovákiában és többek között hazánkban is, míg Nyugat-Európa országaiból csak Portugália lett szegény. Anglia gazdag, Németország gazdag, Ausztria gazdag, érdemes böngészni a térképet. Mondjuk azt, hogy Spanyolország miért üres és Franciaország miért homoszexuális, azt nem értjük.

Érdekes megnézni az első néhány találatot is pár ország esetében, Magyarországnál ez sorrendben a „poor” (szegény), a „good at water polo” (jó a vízilabdában), a „small” (kicsi) és a „racist” (rasszista). Ukrajna esetében előkerül az, hogy miért fontos annyira az oroszoknak, de mostanában az ottani zavargások is előkelő helyen lehetnek a keresési listán.

Ha olvasóink kipróbálják – mert mi is kipróbáltuk – a keresést, előfordulhat, hogy nem pont ez lesz a sorrend, mert a Google felhasználja a keresési előzményeket is, amikor felkínálja a párosítandó találatokat, de a legtöbb esetben a szegény, a kicsi, a jó pólósok és a rasszista ott van az országgal kapcsolatban. Íme, nekünk kidobta, elsőre:

De vajon miért az jön ki majdnem az összes kelet-európai ország esetében, hogy szegénység?

Ha politikus, akkor a zsidóságra keresünk

Nemrég írtunk arról is, hogy az autocomplete a magyar politikus esetében a legtöbbször a „zsidó” kifejezést kínálja fel először. köztársasági elnök esetében elég a vezetéknevet begépelni, de a jobbikos Gaudi Nagy Tamás keresztnevéig sem érünk el és a „Gaudi Nagy Tamás zsidó” keresési ajánlat máris előkerül, ahogy Semjén Zsolt nevét sem kell végiggépelnünk egy ilyen opcióért, ami nagyfokú bizalmatlanságot jelez a hazai Google-használók részéről a kereszténydemokraták elnöke felé – írtuk akkor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik