Tudomány

Öt percre vagyunk a világvégétől

Az atomtudósok szerint a helyzet két éve változatlan.

A Manhattan Projektben résztvevő tudósok által alapított, azóta is neves, Nobel-díjas kutatókat tömörítő Bulletin of Atomic Scientists névre hallgató szervezet 1945 óta minden évben levélben tájékoztatja az ENSZ Biztonsági Tanácsát arról, hogy mit mutat a “Végítélet órája”, vagyis a világ milyen közel áll egy nukleáris apokalipszishez.

A képzeletbeli óra mutatói 2012-ben kerültek 5 percre a világvégét jelző éjféltől. Akkoriban a tudósok a növekvő nukleáris fesztültséget, a klímaváltozással szembeni összehangolt együttműködés hiányát és a világot érintő legfőbb problémákkal kapcsolatos tudományos álláspontok figyelmen kívül hagyását nevezték meg a döntésük okaként.

A 2013-as év pedig nem hozott javulást: Pakisztán és India tovább bővítette nukleáris arzenálját, Észak-Korea folytatta atomkísérleteit, az iráni helyzet sem kielégítő és az sem segít, hogy a világ két szuperhatalma, az Egyesült Államok és Oroszország közötti viszony Edward Snowden óta több, mint fagyos. A kutatók szerint ugyancsak problémát jelent a globális klímaváltozással és a modern technológiák nyújtotta veszélyekkel kapcsolatos tétlenség.

S bár nem jelent vigaszt, a jelenleginél volt már súlyosabb a helyzet. Egyszer még a hidegháború hajnalán, 1949 és 1960 között, illetve a Szovjetunió összeomlása előtti évtizedben, 1981 és 1988 között.

Ti hogy érzitek? Tényleg ekkora a baj?

survey solution

Ajánlott videó

Olvasói sztorik