Nagyvilág

Észak-Korea: atomrobbantás a “nép kérésére”

észak-korea rakéta (észak-korea rakéta)
észak-korea rakéta (észak-korea rakéta)

A kommunista országban egy hegy gyomrában robbantanak.

Észak-Korea megerősítette, hogy elvégzi harmadik atomkísérletét. “Nincs más lehetőségünk” – ez a címe annak a szerkesztőségi cikknek, amely a Rodong Szinmunban, a kommunista párt hivatalos lapjában jelent meg.

Phenjan pénteken “fizikai megtorlással” fenyegette meg Dél-Koreát arra az esetre, ha végrehajtja az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által kedden bejelentett újabb szankciókat. A BT Észak-Korea decemberi rakétakísérlete miatt hozott büntetőintézkedéseket. A két Korea békés újraegyesítéséért felelős phenjani bizottság ezután közleményében megállapította: a BT-szankciók háborúval egyenértékűek.

“Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hagy nekünk más választást. Nincs más lehetőségünk, mint elmenni a végső erőpróbáig. A békére és a Koreai-félszigetre nézve a legnagyobb fenyegetés az Egyesült Államok gonosz erőinek ellenséges politikájából és hatalmas atomarzenáljából ered” – írta az északi lap.

Egy amerikai kutatóintézet friss műholdképek alapján megállapította, hogy Észak-Korea már majdnem teljesen felkészült az atomkísérletre. A szerdán készült képeken látszik, hogy a kísérleti telepen – ahol 2006 és 2009 között több nukleáris tesztet hajtottak végre – eltakarították a havat az utakról, és feltehetőleg lezárták a hegybe vezető alagút bejáratát. A hegy belsejében végeznék el a obbantást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik