Nagyvilág

„Ha Iránnak atombombája lesz, minden közel-keleti állam követi”

iran-atomprogram(960x640)(1).jpg (irán atomprogram)
iran-atomprogram(960x640)(1).jpg (irán atomprogram)

Erre Simon Peresz izraeli elnök hívta fel a figyelmet egy francia hetilapnak adott interjúban.

Simon Peresz, aki – mint mondta – nagyra értékeli az iráni atomprogramról folyó tárgyalásokon képviselt határozott francia álláspontot, hangsúlyozta, hogy „nem szabad enyhíteni a nyomáson” annak érdekében, hogy Irán legalább hosszú távon lemondjon atomprogramjáról.

A Le Figaro című francia napilapnak adott interjúban pedig Benjámin Netanjahu kormányfő a héten felszólította Párizst, ne hajoljon meg Irán előtt. Az Iránnal való tárgyalások november 20-án folytatódnak Genfben. „Először is, soha nem mondtuk, hogy atombombánk van. Másodszor, soha senkit sem fenyegettünk meg” – jelentette ki Simon Peresz az izraeli atombomba fejlesztésével kapcsolatos gyanúkra vonatkozó kérdésre válaszolva.

„A nukleáris fenyegetést annak függvényében kell megítélni, kinek van atombombája. Ha agresszív magatartást tanúsít, támogatja a terrorizmust és hegemonikus stratégiát fejleszt ki, ez már probléma” – tette hozzá Simon Peresz.

Az izraeliek és a palesztinok között holtpontra jutott tárgyalásokkal kapcsolatban, amelyekben Franciaország is közvetíteni szeretne, az izraeli elnök kifejtette: a két félnek együttesen kell megoldania nézeteltéréseiket, anélkül, hogy egy külföld által javasolt tervet fogadnának el.

„Nem hiszem, hogy az amerikaiak ránk akarnák kényszeríteni a tervüket, és ez lenne a jó megoldás. Nekünk kell a palesztinokkal békésen megoldani a nézeteltéréseinket” – közölte Simon Peresz. Francois Hollande francia elnök vasárnap érkezik háromnapos látogatásra Izraelbe, ahol a közel-keleti békefolyamaton túl tárgyal a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok újbóli fellendítéséről is.

Francois Hollande egy fél napot eltölt a palesztin területeken is, hogy „kompromisszumra” és „a szükséges erőfeszítésre” próbálja meg rábírni a feleket. Hollande, akit több minisztere is elkísér, a „kétállamos” megoldásért emel majd szót, amelynek keretében szavatolnák Izrael biztonságát és a palesztin állam életképességét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik