Tudomány

Idén valóra vált a sci-fi

urhajos(960x640)(2).jpg (űrhajós, )
urhajos(960x640)(2).jpg (űrhajós, )

Összegyűjtöttük a legnagyobb tudományos-technikai eredményeket, melyek 2013 előtt sci-finek számítottak.

Csillagközi utazó
Az idei évtől kezdve büszkén és teljesen indokoltan állíthatjuk, hogy az emberiség képes a csillagközi utazásra, hiszen a 35 éve indított Voyager-1 elhagyta a Naprendszert. Más kérdés, hogy még kell vagy 38 ezer év, hogy elérje a következő csillagot.

Korlátlan energia
Idén először sikerült tudósoknak több energiát kisajtolni egy termonukláris fúzióból, mint amennyit bele kellett ölni a fenntartásához. Maga az ötlet egyébként nem új, hiszen a Nap is épp így működik. A kutatók szerint a siker jelentősnek mondható – még úgy is, hogy a gyakorlati alkalmazhatóságtól messze áll.

A magánélet halála
Hála a Julian Assange és Edward Snowden munkásságának, senkiben sem maradhatott kétség, hogy az információs társadalomban az adatvédelem és a magánélet legjobb esetben is csupán illúzió. Sőt, az internet atyja szerint lehet, hogy csupán tévedés.

Nyomtatóból arzenál
Amerikaiaknak sikerült 3D nyomtatóval alkatrészenként “kinyomtatni” egy fémfegyvert. A 45-ös kaliberű, M1911 típusú félautomata fegyvert nem zavarta, hogy nem épp hagyományos módon jött létre, és meglepően pontos volt. Szerencsére hihetetlenül drága dolog így fegyverhez jutni.

Örök élet, ingyen sör
Bár az utóbbival sajnos kevesen foglalkoznak, az előbbit komolyan veszi a Google, aki első körben azt szeretné elérni, hogy az ember 70 helyett 170 évet éljen. Mi pedig csak abban reménykedünk, hogy a nyugdíjkorhatárt nem emelik 142-re.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik