A maga nemében egyedülálló kutatás során Harvard Egyetem munkatársai 27 korábbi tanulmányt elemeztek, amelyek hét fejlett ország, valamint Brazília és a Dél-afrikai Köztársaság táplálkozási szokásairól készültek. A szokásokat az egészségességre gyakorolt hatásuk alapján osztályozták. A legmagasabb pontszámot a gyümölcsben, zöldségben, halban és olajos magvakban bővelkedő étrend kapta, szemben a húsban és feldolgozott élelmiszerekben gazdag, kevés pontot érő étkezéssel.
Megállapították az élelmiszerek adagonkénti, egyes esetekben a 200 kalóriánkénti árát, végül kiszámították a különböző étkezési szokások szerint kialakított, napi 2000 kalóriás étrendek árát. Az derült ki, hogy a legegészségesebbnek tekinthető táplálkozás fejenként körülbelül napi 1,5 dollárral (330 forint) kerül többe, mint a legkevésbé egészséges étrend.
A különbség kisebb, mint amire számítottak, még akkor is, ha sok családnál olyan jelentős lehet, hogy befolyásolhatja a bevásárlási döntéseiket – írták tanulmányukban a kutatók. A táplálkozással összefüggő krónikus betegségek költségeivel összehasonlítva szintén nagyon kicsi az árkülönbség, különös tekintettel arra, hogy egészséges étkezéssel ezeknek a betegségeknek az előfordulása látványosan csökkenthető lenne.