Élet-Stílus

Ezért születik sok baba szeptemberben

terhes (terhes)
terhes (terhes)

Az ünnepi időszakban nem csak a plusz kilóknak van nagy esélye, de a váratlan teherbeesésnek is.

Egy friss kutatás szerint azonban más veszélye is van az ünnepi időszaknak. A nők több mint fele elfelejti bevenni a fogamzásgátló tablettát karácsonykor. A vizsgálatba bevont nők 51 százaléka ugyanis elfelejtette bevenni a fogamzásgátló tablettáját, vagy esemény utáni készítményhez kellett nyúlnia. A feltételezések szerint a probléma az alkoholmámor, a zsúfolt időbeosztás és a családi látogatások számlájára írható. Minden hatodik azért nem veszi be a tablettát, mert ittas, minden hetediknek az ünnepi előkészületek kötik le a figyelmét, szintén minden hatodik pedig több napon át kihagyta a gyógyszert, mivel nem tudott eljutni az orvoshoz az újabb receptért a karácsonyi időszakban. A megkérdezettek 28 százaléka pedig nem csomagolta el magával az ünnepi utazásnál.

A kutatást egy gyógyszercég készítette, miután az internetes fogamzásgátló-vásárlás 32 százalékos növekedést mutatott karácsonykor. A vállalat 2000 nőt kérdezett meg, aminek alapján kiderült, hogy harmaduk szerint lehetetlenség eljutni az orvoshoz a decemberi rohanás közepette újabb receptért. Emiatt 13 százalékuknak esemény utáni tablettára volt szüksége, s minden tizennegyediknek a céges buli után.

“Általában hétvégén tetőzik nálunk a fogamzásgátlók eladása, ám a novemberi és decemberi ünnepi időszak még ezt is növeli. A fogamzásgátlóra való fokozott igény és a háziorvosok korlátozott rendelési idejének kombinációja azt sugallja, hogy erre a problémára még inkább oda kell figyelni az ünnepi időszakban” – mondta Dr. Tom Brett, a cég orvosi vezetője.

Ha szeretné tudni, mi a legnépszerűbb fogamzásgátló eszköz Magyarországon, akkor olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik