Tudomány

Szedjünk télen vitamint, vagy sem?

Rendszeresen és főleg nagy dózisban semmiképpen nem ajánlott étrendkiegészítőket szedni még télen se. Fordítva sülhet el.

A hűvösebb idővel sokan étrendkiegészítők után kapkodunk, a legkülönfélébb házi praktikákkal, vitaminokkal és számtalan más készítménnyel igyekszünk felvértezni szervezetünket a kórokozók ellen. Ám nem árt az óvatosság: az ilyen készítmények rendszeres szedésével akár kárt is okozhatunk szervezetünkben, sőt gyengíthetjük immunrendszerünket – figyelmeztet Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense.

Helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód mellett csupán vitamin- és ásványianyag-tabletták segítségével nem védjük magunkat elég hatásosan a légúti fertőzésektől. Az élelmiszerekből bevitt vitaminból ugyanis a kisebb mennyiség is hatékonyabb, mert jobban hasznosul. A dietetikus a különböző étrend-kiegészítőket inkább csak kúraszerűen ajánlja. Például a náthaszezon elején, vagy ha már kialakult a betegség.

Ám semmiképp nem rendszeresen, mert azzal kárt okozhatunk. Egy egészséges ember napi C-vitamin igénye például 90 mg, amelyet 5-7 dkg zöldpaprika elfogyasztásával már fedezni lehet. Természetes élelmiszerekből gyakorlatilag lehetetlen túladagolni. Ezzel szemben étrendkiegészítő, vagy gyógyszer formájában akár ennek öt-tízszerese, 500-1000 mg/adag is elérhető. Ha ezt nem csak egy-két hétig, hanem hosszú ideig (akár hónapokig) szedjük, akkor a vizelet vegyhatása savas irányba eltolódik, és arra hajlamosaknál növeli a kalcium-oxalát típusú vesekő kialakulásának esélyét.

Minden itt heber előttünk

Korábbi cikkünkből kiderül, nem kell a tél miatt aggódni, csupán enni és inni. Változatosan és jót.

Ha valaki mégis étrendkiegészítőt hív segítségül, a dietetikus inkább a kombinált (vitamin, ásványi anyag) készítményeket ajánlja. Ezek összeállításánál figyelnek arra, hogy a különböző összetevők a megfelelő arányban legyenek jelen bennük. Ez azért fontos, mert a szervezet sokszor a legalacsonyabb összetevő arányában hasznosítja a többit.

Érdemes azt is tudni, hogy a rendszeresen szedett nagy hatóanyag tartalmú („mega dózisú”) készítmények esetén hozzászokunk a az emelt mennyiséghez. Ilyenkor, ha valamiért hirtelen elhagyjuk az étrendkiegészítő fogyasztását, átmeneti vitamin-, vagy ásványianyag-hiány lép fel. Ez pedig kimondottan rontja immunrendszerünk hatásfokát.

A vitamin

A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára, viszont kellő mennyiségben az előállítására nem mindig képes. Ezért “kívülről”, a tápanyagon keresztül kell hozzájutni. Van például olyan anyag is, amely az egyik élőlény számára vitamin, a másiknak pedig nem. Mint például a C-vitamin, amelyet a legtöbb állat szervezete képes előállítani. Jelenleg több mint tucatnyi vitamint ismer el a tudomány, ezek szükségletét a vegyes táplálkozás általában fedezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik