Élet-Stílus

Így úszhatja meg a megfázást

Nem muszáj minden telet náthával kezdeni. Megmutatjuk, hogy kerülheti el.

Az ősz sok változást hoz az életünkben. A rövidülő nappalok, borúsabb, hűvös, nyirkos időjárás nemcsak a hangulatunkra van hatással, de kedvező feltételeket teremt bizonyos kórokozók megjelenéséhez is. Ősszel-télen több időt töltünk zárt térben, illetve erre az időszakra esik az óvoda- és iskolakezdés időpontja is, így a közösségbe kerülő gyermekek is könnyen hazavihetik a fertőzéseket.

Étkezési szokásaink is megváltoznak: a szezonális, friss zöldségek- és gyümölcsök helyét más típusú élelmiszerek váltják fel – sorolja a gyakrabban jelentkező légúti betegségek okait dr. Babai László, a Speed Medical orvos-természetgyógyásza. Teljesen normális, ha egy-egy fertőzésen átesünk, ez az őszi-téli időszak velejárója. Azonban ha úgy érezzük, hogy a legenyhébb betegség is hosszú időre ágyba kényszerít és a fertőzések szinte egymást követően ismétlődnek, érdemes életmódunkat górcső alá venni, mert könnyen lehet, hogy a gyakori betegeskedések oka itt keresendő.

A kanapén töltött esték időszaka

A legtöbben ott rontjuk el, hogy a hűvösebb idő beköszöntével azonnal szögre akasztjuk a túrabakancsot, vagy futócipőt, téli leállásra készítjük fel a kerékpárunkat és magunkat is. Fejben összeállítjuk a hétvégenként, esténként megnézendő filmek listáját, közben pedig jókat nassolunk. A gyakori fertőzések miatt átbetegeskedett tél után, tavasszal persze rémülten vesszük észre az így eltelt hónapok nyomait és kapkodva kutatunk a legújabb pár hét alatt több kiló mínuszt ígérő diéta után. Tartós eredményeket garantáló, egészségtudatos életmódról persze csak akkor beszélhetünk, ha az valóban az életünk, a mindennapjaink részévé válik, évszaktól függetlenül.

Nemcsak a plusz kilók, de a betegségek megelőzésének egyik leghatásosabb eszköze is a mozgás. A fizikai aktivitás hatására tisztulnak a kis légutak is – nem átlégzésnél pang benne a váladék, kiváló táptalaj a kórokozóknak -, a szövetek keringése javul, hiszen ezáltal tápanyagot kapnak, a salakanyag elszállításra kerül, emelkedik az antioxidáns szint, javul a fehérvérsejtek működése. Intenzív mozgás során tehát a fokozott igénybevétel tisztítja a tüdőt. Persze ez is csak akkor érvényes, ha az intenzív tevékenységet nem szennyezett levegőjű környezetben végezzük. Gyakorlatilag korhatár nélkül végezhető mozgásforma a túrázás. Keressük az alkalmakat, hogy minél több időt tölthessünk a természetben. Évente egy-két hét a friss levegőn szépen kitisztítja szervezetünket. Rossz idő esetén se csüggedjünk, az edzőtermek kínálatában ma már mindenki találhat korosztályának, alkatának, temperamentumának megfelelő mozgásformát.

Még többre kíváncsi? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Jobb ötlete van nátha ellen? Írja meg nekünk kommentben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik