Élet-Stílus

Már lehet kérni az influenza elleni oltást

vedooltas(960x640)(1).jpg (oltás, hpv)
vedooltas(960x640)(1).jpg (oltás, hpv)

Több mint 1 millió vakcina áll bevetésre készen.

Az elmúlt héten összesen 2700 fő fordult orvosához influenzaszerű tünetekkel, jelenleg nincs influenza aktivitás hazánkban. A védőoltást azonban most, a járvány kialakulása előtt érdemes kérni! Influenzajárványról akkor beszélünk, ha az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma meghaladja a heti 15 ezret. A járvány csúcsa általában február-március hónapokra esik. A megelőzés jegyében azonban már kérhetjük háziorvosunktól az oltást, a rizikócsoportba tartozók pedig térítésmentesen kaphatják meg a vakcinát.

Mik az influenza tünetei?

Az influenza kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, de általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt meggyógyulhat az, aki elkapja a fertőzést. Ugyanakkor komoly, kórházi kezelést, sőt akár gépi lélegeztetést igénylő elváltozást is okozhat.

A vírusról és az oltóanyagról

Az influenza vírusa rendkívül változékony, időről időre módosul. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hozzá beérkező jelentések alapján minden évben ajánlást dolgoz ki az influenza elleni vakcina összetételére. Fontos kiemelni, hogy az influenzavírusok változékonysága miatt az oltást évről évre meg kell ismételni: az előző évi védőoltás nem ad védelmet a következő szezonra. A háromkomponensű vakcina az idén a következő vírustörzseket tartalmazza:

  • A/California/7/2009 (H1N1)pdm09

  • A/Texas/50/2012 (H3N2)

  • B/Massachusetts/2/2012

Ha szeretné tudni, ebben az évben kik számítanak veszélyeztetettnek, olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik