Tudomány

Orvosság a télre: együnk, igyunk, ne bánkódjunk!

Télen is sokat kell inni, enni pedig napjában ötször. A zöldséget-gyümölcsöt érdemes mindig máshol megvenni. Az immunrendszer meghálálja.

Már a kisebb mértékű folyadékhiány is okozhat problémát, többek között hatással van védekező rendszerünk állapotára, így tudatos folyadékfogyasztással is segíthetjük immunrendszerünk normál működését – figyelmeztet Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem dietetikusa.

Nem tanácsos egyszerre meginni

Ha legalább 6-8 pohárral iszunk naponta, már elegendő mennyiségben képződik például a védekező rendszer számára is fontos gyomorsav, amely az esetlegesen élelmiszerekkel bejutó kórokozókat feltartóztathatja, elpusztíthatja. A légúti betegségeket okozó, cseppfertőzéssel terjedő kórokozók a hideg időjárás, szél, vagy a rendszeres fűtés miatt kiszáradt orr vagy szájnyálkahártyán keresztül könnyebben jutnak szervezetbe. Az elegendő folyadék fogyasztás hozzájárul ennek elkerüléséhez is.

A víz és az ásványvíz mellet hasznosak a különböző gyógynövényekből készült teák. Jó választás immunrendszerünk erősítése érdekében frissen facsart vagy 100 százalékos gyümölcs és zöldségtartalmú leveket fogyasztani vitamin, és fitonutriens (biológiailag aktív növényi anyag) tartamuk miatt. Az azonban kevésbé köztudott, hogy ez utóbbiak akkor szívódnak fel igazán jól, ha vízzel, ásványvízzel feles arányban, hígítjuk őket.

forrás: Northfoto

Az sem mindegy azonban, hogy mikor isszuk meg a napi szükséges folyadék mennyiséget. Célszerű azt a nap folyamán egyenletesen elosztani. Ha egész nap elfelejtünk inni, és csak este fogyasztunk nagyobb mennyiséget, stresszhelyzet elé állítjuk szervezetünket, ami szintén ronthatja védekező képességét.

Mindig máshol vegyünk gyümölcsöt

Az immunrendszer erősítésének fontos pillére a táplálkozás is. Naponta ötszöri vegyes, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étkezéssel egyenletesen látjuk el szervezetünket a megfelelő tápanyagokkal. Ideális esetben naponta 60-80 dkg gyümölcsöt, zöldséget kellene elfogyasztanunk. A hazai táplálkozási felmérések szerint azonban ennek a mennyiségnek kevesebb, mint felét esszük meg, ami Veresné Dr. Bálint Márta szerint nagyon kevés.

Ha tehetjük, válasszuk az igazoltan bio módon termesztett zöldséget, gyümölcsöt, vagy igyekezzünk ne mindig ugyanarról a helyről vásárolni, hogy az esetlegesen a termékben lévő idegen anyagok (xenobiotikumok) minél kisebb mennyiségben kerüljenek szervezetünkbe.

Minél színesebb, annál jobb

Válasszuk az ép, sérülésmentes termékeket, mert ezeknek a vitamintartalma jelentősebb, mint a sérülteké. Érdemes figyelmet fordítani arra is, hogy a gyümölcsöt, zöldséget vásárlás után lehetőleg azonnal használjuk fel, mert minél tovább tároljuk, annál többet veszítenek C-vitamin tartalmukból – figyelmeztet a szakember. Ha naponta kétszer nyersen is fogyasztunk belőlük, szintén sokat teszünk a megfelelő C-vitamin ellátásunkért.


forrás: Northfoto

Ez az immunrendszer működéséhez fontos vitamin nem csak a tárolás idejére érzékeny, hanem hőre, a levegő oxigénjével érintkezve is könnyen bomlik. Figyeljünk ezért arra, hogy csak a lehető legrövidebb ideig főzzük, roppanósra hagyva pároljuk vagy hirtelen süssük a zöldségeket. Figyeljünk arra is, hogy minél színesebb egy zöldség vagy gyümölcs, annál több benne a színét adó fitonutriens

Ezek olyan antioxidáns anyagok, melyek hozzájárulnak a (pl. túl zsíros táplálkozás vagy stressz miatt) túlzott mértékben képződő szabadgyökök semlegesítéséhez, ezzel többek között az immunrendszer normális működéséhez.

Ön hogyan erősíti immunrendszerét?

Írja meg nekünk hatásos praktikáit a cikk alatt, kommentben!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik