kerecsensolyom(1)(960x640).jpg (kerecsensólyom, )
Tudomány

Életet mentett a jeladó

Rövid időn belül elpusztult volna a beteg kerecsensólyom, ha jeladója alapján nem bukkannak rá a szakemberek.

A madarászok az adó folyamatosan egy helyről érkező, nem mozduló jeleiből tudták, hogy a madárral valami baj van. A helyszínen befogták a legyengült, öreg kerecsensólymot, és a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szállították – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A laboratóriumi vizsgálatok kiderítették, hogy a sólyom betegségét valószínűsíthetően belső paraziták okozták. Az egy hónapos kezelést követően a madár felerősödött, november 8-án szabadon is engedték Csákvár határában.

Az idei ősz egyébként kifejezetten rosszul kezdődött a ragadozómadarak számára: szeptemberben több mint egy tucat védett és fokozottan védett madár tetemére bukkantak Bács-Kiskun megyében. A 20 elpusztított madár önmagában is kiugrónak számít, ráadásul a 16 barna rétihéja és egy egerészölyv mellett három fokozottan védett, példányonként egymillió forint természetvédelmi értékű kerecsensólyom is az áldozatok között volt.

A kerecsensólyomnak, ennek a jellegzetes pusztai madárfajnak a világállománya nem éri el a húszezer párt, és számuk folyamatosan csökken. Hazánkban valamivel több mint kétszáz pár költ, ami az EU legerősebb, és az alig nagyobb – de a magyarral ellentétben csökkenő trendet mutató – ukrán populáció után Európa második legnagyobb állománya. Magyarországnak így kiemelt felelőssége van a kerecsensólyom európai állományának megőrzésében – olvasható a civilszervezet honlapján.

A keresési és mentési akció sikere azért is volt különösen fontos, mert egy többéves, ivarérett, aktívan és sikeresen költő madárról van szó, amely párjával idén is költésbe kezdett.

Ajánlott videó