Tudomány

Életet mentett a jeladó

kerecsensolyom(1)(960x640).jpg (kerecsensólyom, )
kerecsensolyom(1)(960x640).jpg (kerecsensólyom, )

Rövid időn belül elpusztult volna a beteg kerecsensólyom, ha jeladója alapján nem bukkannak rá a szakemberek.

A madarászok az adó folyamatosan egy helyről érkező, nem mozduló jeleiből tudták, hogy a madárral valami baj van. A helyszínen befogták a legyengült, öreg kerecsensólymot, és a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szállították – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A laboratóriumi vizsgálatok kiderítették, hogy a sólyom betegségét valószínűsíthetően belső paraziták okozták. Az egy hónapos kezelést követően a madár felerősödött, november 8-án szabadon is engedték Csákvár határában.

Az idei ősz egyébként kifejezetten rosszul kezdődött a ragadozómadarak számára: szeptemberben több mint egy tucat védett és fokozottan védett madár tetemére bukkantak Bács-Kiskun megyében. A 20 elpusztított madár önmagában is kiugrónak számít, ráadásul a 16 barna rétihéja és egy egerészölyv mellett három fokozottan védett, példányonként egymillió forint természetvédelmi értékű kerecsensólyom is az áldozatok között volt.

A kerecsensólyomnak, ennek a jellegzetes pusztai madárfajnak a világállománya nem éri el a húszezer párt, és számuk folyamatosan csökken. Hazánkban valamivel több mint kétszáz pár költ, ami az EU legerősebb, és az alig nagyobb – de a magyarral ellentétben csökkenő trendet mutató – ukrán populáció után Európa második legnagyobb állománya. Magyarországnak így kiemelt felelőssége van a kerecsensólyom európai állományának megőrzésében – olvasható a civilszervezet honlapján.

A keresési és mentési akció sikere azért is volt különösen fontos, mert egy többéves, ivarérett, aktívan és sikeresen költő madárról van szó, amely párjával idén is költésbe kezdett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik