Tudomány

Olaszországból került elő Gabi, a sas

parlagi sas (parlagi sas, )
parlagi sas (parlagi sas, )

Gabi afrikai útja után előbb Szicíliában, majd az attól délnyugatra fekvő kis földközi-tengeri szigeten, Pantellerián bukkant fel. Megkerülése szerencsés, mivel a műholdas nyomkövetője már Ghánában tönkrement.

Gabit Szabó Gabriella, a 2012-es Londoni Olimpia aranyérmesének (kajak-kenu, K4/500m) tiszteletére nevezte el a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A madarat még a kirepülése előtt egy jászsági fészekben gyűrűzték meg és szerelték fel műholdas jeladóval 2012 júliusában.

A madár már október elején elindult délnek, gyorsan átszelte a Balkán-félszigetet és mindössze egy nap leforgása alatt átrepülve a Földközi-tengert Líbiába érkezett. Három hét alatt jutott át a Szaharán és a Száhel-övezeten, majd végül a nyugat-afrikai szavannán kezdett telelésbe.

Addig összesen 15 országban járt, Nyugat-Afrika több országából ő szolgáltatta az első adatait fajának előfordulásáról. Utolsó jelei 2013. január 23-án érkeztek Ghánából. Félő volt, hogy elpusztult – áll az MME közleményében.

Hosszú szünet után azonban áprilisban, Szicíliában két pusztai sas társaságában megfigyeltek egy második éves parlagi sast. Akkor a gyűrűjét még nem tudták leolvasni, de valószínűsíthető volt, hogy Gabi tért vissza Afrikából. A fiatal parlagi sast a nyár folyamán többször is látták a Szicília közelében, attól délnyugatra található mindössze 83 négyzetkilométeres szigeten. A múlt héten olasz madarászoknak végre sikerült olyan felvételeket készíteni, amikről leolvasható a gyűrű száma, így bebizonyosodott, hogy valóban a januárban „eltűnt” Gabiról van szó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik