Tudomány

7 betegség, amit az internet terjeszt

internet (számítógép, laptop, iroda, )
internet (számítógép, laptop, iroda, )

Digitális kor - digitális kór.

A technikai fejlődés számos csodás újítást eredményezett, azonban ahogy a digitális világ immáron végérvényesen behálózza az életünket, úgy jelentkeznek azok a mentális betegségek, melyeket a technológia okoz.

Internetfüggőség
Nem vicc, hiszen immáron a pszichológusok is létező kórként kezelik – pláne, hogy a drogokhoz hasonló elváltozásokat okoz az agyban. Amennyiben bizonytalan saját elméjével kapcsolatban, tesztelheti, hogy internetfüggő-e.

Facebook-depresszió
A közösségi oldalakon zajló interakciók (vagy azok hiánya) is előidézhet a depressziót. Az utóbbi az elhanyagoltság, az előbbi a többiektől elirigyelt édes élet miatt fájhat. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a legtöbb ember izgalmasabbnak próbálja mutatni magát az internet nyilvánossága előtt – sőt, egyesek egyenesen a dolog rabjává válnak.

Kiberbetegség
Nem mindenki bírja a digitális, virtuális környezetet: egyesek fizikailag rosszul lesznek, beleszédülnek a kütyük használatába.

Nomofóbia
Mások épp ellenkezőleg, attól lesznek feszültek és idegesek, ha nem tudnak hozzáférni, nem használhatják kedvenc készüléküket.

Képzelt csengőhang/vibráció
Tegye fel a kezét, akivel még nem fordult elő, hogy komolyan azt hitte, a csengőhangját, a Google vagy a Facebook jellegzetes pittyegését hallotta, esetleg úgy érezte, zsebében megmozdult a telefonja.

Kiberchondria
Aki az előbbiek alapján kezdi megkérdőjelezni a józan eszét, vagy más tüneteket észlelt, az az internetes keresőkkel hamar kiderítheti, hogy mi lehet a baja. A mi diagnózisunk a hipochondria netes változata.

Google-hatás
Persze mentális károsodásunk egyáltalán nem a képzeletünk szüleménye: a Google tényleg módosítja az agyunkat. Míg száz éve mindent fejben kellett tartani, a modern ember megelégszik azzal, ha azt tudja, hogy hol találja a szükséges információkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik