Tudomány

Próbálta már újraindítani?

számítógép (számítógép)
számítógép (számítógép)
A legtöbb technikai problémára gyógyír lehet a restart - de miért?

Röviden összefoglalva arról van szó, hogy a kikapcsolást követő bekapcsolásnál a gép “tiszta lappal” kezdi meg működését. A legtöbb lassulást, leállást okozó hiba (jobb esetben) az üzemeltetés során alakul ki, vagyis az újraindítással visszatérünk az eredeti, helyes állapothoz.

Fontos megjegyezni, hogy ez a megoldási javaslat nem csupán windowsos számítógépekre igaz, hanem bármilyen olyan készülékre, amely szoftverrel működik – legyen az egy mobiltelefon, egy táblagép vagy épp egy wifi router.

Nem feltétlenül kell azonban az eszköz egészét macerálni, nem egyszer elég a problémás darabnak újraindulnia. Például a grafikai kártya meghibásodása a Windows XP-nél teljes fagyást okoz, míg az operációs rendszer modernebb változatai képesek a hardverrel kapcsolatos programokat külön ki- és bekapcsolni – ráadásul teljesen automatikusan.

A tapasztaltabb Firefox-felhasználók minden bizonnyal számtalanszor találkoztak azzal, hogy egy bizonyos idő után a böngésző belassul, és az egész számítógép teljesítményét is magával rántja. Ez annak köszönhető, hogy a program hibásan kezeli a rendelkezésre álló memóriát – aki ránéz a feladatkezelőben, néha horribilis méretű felhasználást láthat. Ebben az esetben is elég csak a Firefoxot kilőni.

Az igazi problémák ott kezdődnek, ahol az újraindítás nem segít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik