Tudomány

Magyar vagyok, hazámmal tartok!

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2013. 10. 07. 10:01

A szabadságharc katonákat kívánt, és Magyarország egy emberként állt talpra. A harc után hősökre és vértanúkra volt szükség. Mindenki habozás nélkül állt a hóhér elé 1849.október 6-án.

Korábban a témában:

A magyar szabadságharcban talán az volt a legszebb, hogy „úgy volt a szó szoros értelmében internacionalista, hogy egyszersmind a legőszintébb magyar hazaszeretet vezérelte a katonákat” – írja Nemeskürty István. Szerb, német, magyar, nemes és paraszt együtt adta életét a közös hazáért. Amikor eljött a vég, együtt álltak a bitó alá is. Annak ellenére, hogy Vécsey Károly a hadbíróság előtt beismerte, „sajnos, a magyar nyelvet nem bírtam tökéletesen”. Így volt ezzel Damjanich János, Aulich Lajos, Pöltenbergi Pölt Ernő és Leiningen-Westerburg Károly is.

Az a Leiningen, aki az orosz tisztek minden unszolása ellenére nem volt hajlandó a szökésre, hanem kijelölte sírját, és várta az ítéletet. A tábornokok hitték, hogy halálukkal századokra ébren tarthatják a szabadság eszméjét.

Ő maga vezényelt újabb sortüzet

Tudta, hogy a híres pákozdi csatában hét magyar honvéd halt hősi halált?

Fut Jellasics, a gyáva!

Október 6-án Pesten agyonlőtték Batthyány Lajost, az első felelős magyar kormány fejét – sebet vágott a nyakán, hogy elkerülje a megalázó kötelet. Szürkületkor Aradon a kivégzőosztag elé állt Kiss Ernő, Schweidel Józsefe, Dessewffy Arisztid és Lázár Vilmos. A golyó általi halál kegy volt a császár részéről. Kissnek és Schweidelnek azért, mert nem voltak harcoló csapatok parancsnokai, Dessewffy és Lázár pedig az osztrákok és nem az oroszok előtt tette le a fegyvert.

A sortűz előtt Kiss Ernő felkiáltott: „Szegény hazám, Isten büntesse meg hóhérainkat!” Nem érte halálos lövés, ő maga vezényelt újabb sortüzet – egy tiszt odalépett hozzá és fejbe lőtte. Amikor eldördültek a fegyverek, Leiningen – az akasztásra váró tábornokok maradék, percnyi idejében – a következőket írta le: „Éppen most szenvedtek ki négyen közülünk, még visszhangzanak a lövések szívemben.”

Éljen a haza!

Rögtön ezután kilenc tábornokot vezettek a bitófa alá. Leiningen megvesztegette az őrt, ezért honvédtábornoki egyenruhájában várta a halált, a többiek feketében voltak, csak az ingük volt fehér. A katonát legfájdalmasabban megalázó halálnemet szánták nekik, akasztani azelőtt gonosztevőket és hazaárulókat volt szokás.

aradi vértanúk (aradi vértanúk, )
Thorma János: Aradi Vértanúk (forrás: wikipedia.hu)

Elsőnek Pöltenbergi Pölt Ernő került sorra. Kezet fogott és megcsókolta társait: „Szép deputáció megy Istenhez a magyarok ügyében reprezentálni!” – mondta a magyarul „nehezen beszélő” osztrák katona. Török Ignác volt a második, ő is elbúcsúzott a bajtársaktól. Lahner György nyakára születésnapján tette a hóhér a kötelet.

Knézics Károly, majd Nagy-Sándor József következett. „Éljen a haza!”- kiáltotta kötéllel a nyakában. Leiningen-Westerburg Károly röviden tiltakozott egyes német lapokban ellene felhozott vádakkal szemben, majd az akasztófa alá lépett. „Isten veletek bajtársak! Nemsokára más, igazabb bíró előtt fogunk állani!” – voltak utolsó szavai.

Vécsey kezet csókolt Damjanichnak

„Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam, és halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom, megértik ezt a szolgálatot” – voltak Aulich Lajos utolsó szavai. Őt követve Damjanich János lépett a bitó alá. A szerb származású tábornok utolsó szavai legendává váltak: „Azt gondoltam én leszek az utolsó, mert a csatában mindig az első voltam. Szegény Emíliám! Éljen a haza!”

Vécsey Károlynak, a dúsgazdag magyar főnemesnek – akit császárhű családja kitagadott – büntetésből kellett végignéznie társai kivégzését. „Szegre akasztom osztrák kardomat, magyar vagyok, hazámmal tartok…” – jelentette ki. Vécsey odalépett a bárdolatlan modorú, szerb Damjanich holttestéhez, és megcsókolta a kezét: „Egy magyar főnemes szövetkezett a halálban egy félparaszt szerb katonával” – emeli ki a jelenet drámaiságát Nemeskürty.

A cikkhez Nemeskürty István: 1848-49. “Kik érted haltak, szent világszabadság!” című könyvét használtuk.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Swedish 15-year-old girl Greta Thunberg holds a placard reading "School strike for the climate" during a protest against climate change outside the Swedish parliament on November 30, 2018. - In more than hundred cities across Sweden, environmentalists have organised protests, partly inspired by Greta Thunberg, who strikes every Friday against climate change outside the parliament since several months. UN's annual climate talks which this year will take place in Poland starts on December 2, 2018. (Photo by Hanna FRANZEN / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.