Tudomány

5 hasznos YouTube-trükk

Amúgy is a világ legjobb videomegosztója, de van néhány trükk, amivel a YouTube még használhatóbb.

1. Videó határok nélkül
Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint mikor hosszas keresgélés után végre megtaláljuk azt a videót, de kattintás után egy fekete képernyőn megjelenő fehér szöveg tájékoztat minket arról, hogy a feltöltő területi korlátozással élt, és nem szereti annyira kis hazánk lakóit, hogy a megtekintést megengedje. Segond, kicsit bütyköljük meg a címet és a rejtett tartalom máris elindul: a “youtube.com/” utáni “watch?v=OMuCdIihZww” részt alakítsuk át úgy, hogy végeredményében “youtube.com/v/OMuCdIihZww” legyen – vagyis a “watch?v=” helyére egyszerűen tegyünk “v/“-t.

2. Csak a lényeget
Ha gond nélkül indul a videó, az jó. Ha várni kell a lényegre, az kevésbé. Ha tudjuk, hogy nagyjából hol szeretnénk kezdeni a visszajátszást, egyszerűen biggyesszük a “#t=x” karaktersort a link végére, ahol az x helyére azon másodpercek számát írjuk, melyeket átugranánk. Az előző példánál maradva youtube.com/watch?v=OMuCdIihZww#t=79 és a videó a 79. másodperctől indul. Ha nincs kedvünk számolgatni és a videó már amúgy is megy, elég belejobbklikkelni és a jó linkért fentről a második lehetőséget választani.

3. Csak a lényeget [viccesebb változat]
A KnowYourMeme.com leírása szerint a “Wadsworth-konstans” egy axióma, mely szerint bármely videó első harminc százaléka időpocsékolás, mert nem tartalmaz érdemi információt, s mint ilyen, átugorható. A Google mérnökei nemcsak ismerik, hanem komolyan is veszik a mémeket, ugyanis ezt beépítették a YouTube motorjába is. Elég egy link végére a “&wadsworth=1” karaktersort beírni, hogy átugorjuk az axiomatikus felesleget. Aztán persze tekerhetünk vissza, hiszen a Wadsworth-konstans nem épp egy tudományos valami.

4. Na csak ne ajánlgass
Nem túl sűrűn, de előfordulhat az a helyzet, amikor egy beágyazott videó végére érve az ember azt szeretné, hogy a YouTube ne próbálkozzon a kapcsolódó videókkal.

Ha bármilyen oknál fogva ilyen igényünk lenne, ezt a beágyazandó link végén elhelyezett “?rel=0” karaktersorral oldhatjuk meg. Mellékelve a példa:

5. Játszd újra, Sam
Van egy kedvenc dalunk. Vagy videónk. Esetleg is. És éppen ezért a világ legtermészetesebb dolga, hogy rongyosra szeretnénk hallgatni/nézni. Hogy ne kelljen minden egyes alkalommal a befejezés után rányomni az újrajátszásra, csak ajánlani tudjuk a YouTube Repeater nevű oldalt. Kedvenc videónk URL-jében a youtube után egyszerűen írjuk be a repeater szót és máris szólhat hajnalig. Például: youtuberepeater.com/watch?v=jofNR_WkoCE

Jó, mi?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik